Jazyk je svalový orgán, který má v ústech většina obratlovců. Pomáhá při žvýkání potravy a jejím polykání. Na horní ploše jazyka se nacházejí chuťové pohárky. Lidem jazyk umožňuje řeč. Průměrná délka lidského jazyka je od ústní části hltanu (oropharynx) po špičku 10 cm.

Nejslavnější vyplazený jazyk světa

Tak bychom asi mohli označit snímek, který vznikl 14. března 1951 při oslavě 72. narozenin Alberta Einsteina. Fotograf Arthur Sasse.prý tehdy žádal proslulého vědce, aby se na něj usmál. Jenže místo toho se dočkal poněkud rošťáckého gesta. Fotku však nezahodil a po prvotním váhání zda něco takového vůbec publikovat, se právě z tohoto snímku stal téměř ikonický obraz tvůrce obecné teorie relativity.

Popraskaný jazyk

Praskliny mohou signalizovat nedostatek vitamínů, infekční zánět, ale i některou z chorob. Anglicky se popraskaný jazyk nazývá fissured tongue, latinsky lingua plicata. Trhliny mohou být různě hluboké, primární trhlina se objevuje uprostřed jazyka.Určitě byste tento stav neměli podceňovat a dlouhodobě přecházet. Nejlépe, když lékař se specializací otorhinolaryngologie (ORL) doporučí vhodný postup na základě celkového vyšetření a krevních odběrů. Někdy bývá tento stav zaměňován za geografický či mapovitý jazyk. První krok však můžete udělat sami: co nejpečlivěji si pravidelně čistit nejen zuby, ale také ústní dutinu ústní vodou a měkkým zubním kartáčkem.

Geografický jazyk

Geografický či někdy též mapovitý jazyk (lingua geografica) řadíme k zánětům neznámeho původu nebo vývojovým anomáliím. V každém věku jím trpí přibližně 5-10% pupulace, často je toto postižení dědičné. 2x častěji postihuje dívky než chlapce. Častěji se vyskytuje u dětí, které trpí různými alergiemi a také u lidí s častějším výskytem aftů v ústech. Někdy bývá mapovitý jazyk provázen pálením či bolestí v ústech. V takovém případě je vhodné se vyhnout dráždivým potravinám a doplnit vitamin E a B komplex.

Chvějící se jazyk

Samovolné záškuby (fascikulace) jazyka připomínají záškuby (tiky) v oku. Mohou se objevit po delší době mluvení, ale také po nadměrném pití kávy či kofeinových nebo energetických nápojů. Klidové záškuby mohou souviset i s nedostatkem vitamínu B a hořčíku. Tento stav jazyka může také signalizovat zvýšený stres, úzkost. Třes (tremor) patří k nejznámějším příznakům Parkinsonovy nemoci. Často postihuje dolní i horní končetiny, ale objevit se může i v oblasti jazyka, rtů a krku. Proto je v případě zvýšených potíží vhodné kontaktovat specialistu – neurologa.

Forma jazyka

Leccos vypovídá také forma jazyka. Tenký jazyk může být projevem metabolických problémů a dehydratace. Naopak oteklý jazyk může signalizovat potíže se štítnou žlázou. V případě příliš silného jazyka může jít také o nedostatek vitamínu B12.