Nejenže káva nádherně voní a chutná, ale jedná se také o jistou dávku energie, která vás povzbudí, a dokonce vám i zlepší náladu. I proto jistě patří mezi jedny z nejoblíbenějších nápojů na světě a může mít mnoho různých podob. Kávu je možné pít teplou i za studena, s mlékem či bez, podle druhu výroby či dochucenou nějakým alkoholickým likérem. Možností je přehršel.
Zdraví škodlivá či přínosná?
Ještě před pár desítkami let byla káva řazena mezi nápoje, které jsou našemu zdraví škodlivé. Situace se však změnila a v současné době má káva reputaci mnohem lepší, protože vědci byly zjištěny její jasné příznivé účinky. Jaké jsou tedy zdravotní benefity kávy a na co si dát pozor?
Co nám káva dává a co nám naopak bere, se dozvíte od výživového guru Petra Havlíčka na videu:
Tajemství výhod kávy tkví v kombinaci 3 složek
Proč je kávu dle dnešních názorů výhodné pít? Tento oblíbený nápoj totiž obsahuje 3 účinné alkaloidy, které mají výborné stimulační účinky. Jedná se o teofylin, teobromin a známý kofein. Přestože je v této kombinaci nejsilnější látkou teofylin, kofein je zastoupen v tak vysoké koncentraci, že jako stimulant hraje prim.
Káva je jedinečný antioxidant
V kávě je obsaženo velké množství antioxidantů, které našemu organismu pomáhají v boji proti volným radikálům a jsou mnohdy výbornou prevencí před nebezpečnými chorobami. Káva obsahuje především kyselinu cholorogenovou, která dokáže snížit vstřebávání sacharidů z trávicího traktu.
Díky tomu dojde ke snížení hladiny krevního cukru a výkyvům hodnot inzulínu. Kyselina chlorogenová se dokonce podílí na snížení tělesné hmotnosti, redukuje množství tuku vstřebaného z potravy v játrech a chrání před chorobami srdce.
Jak káva ovlivňuje krevní tlak?
Vždy se tvrdilo, že káva krevní tlak rapidně zvyšuje. Pokud jste zdraví a neřešíte nějaké zdravotní problémy, nemusíte se opravdu ničeho takového obávat. Běžné pití kávy se normálně projevuje jen zanedbatelným a velmi krátkodobým zvýšením tlaku krve. Proto byla vyloučena rizika, že by vás pití kávy nějak zásadně ohrožovalo rozvojem kardiovaskulárních problémů.
Díky kávě lepší trávení
Protože káva obsahuje kofein, dochází k vyšší produkci žaludečních šťáv a žluči, a tím připravuje trávicí systém na trávení potravy. Je tedy lepší, pokud si dáte malou „kávičku“ ještě před jídlem. Kávou do těla dodáte i mnoho užitečných živin, stopových prvků a minerálních látek. Pokud však patříte mezi ty, kteří mají potíže s žaludečními či dvanácterníkovými vředy, nebo jiné nemoci trávícího ústrojí, kávě se raději vyhýbejte.
A další výhody kávy?
Díky obsaženému kofeinu vám tento nápoj dodá energii, posune vás k lepšímu výkonu a budete i vytrvalejší. Zároveň se zbavíte únavy a budete pozornější. Ovšem měli byste pít kávu v přiměřených dávkách a v žádném případě ji nespojovat s konzumací alkoholu a cigaret.
Kdy je nejlepší čas na kávu a kolik jí pít
Jak již bylo zmíněno, je mnohem lepší dát si kávu před jídlem či během jeho konzumace. Zkuste tedy změnit český zlozvyk „kávička s dortíkem“ po obědě! Vysvětlení je jednoduché. Jakmile je žaludek plný, dojde pouze k naředění trávicích šťáv a trávení bude probíhat mnohem pomaleji. Stejně tak si nedávejte kávu na zahnání hladu či na lačný žaludek. A kolik šálku denně? Zpravidla jsou doporučovány dva až čtyři malé šálky.
Zdroje: hsph.harvard.edu, www.energiezivota.com, www.zdrave.cz, www.novinky.cz