Otázky o tom, jaké mléko je nejlepší, jsou velmi běžné. Jasné je, že nejlepší je mléko čerstvé. A jak je to dál? Následuje mléko ve skle, v plastu, v tetrapaku? Podívejme se na tento problém podrobněji a řekněme si, jaký obal mléku svědčí nejvíce.

Dopady na přírodu

Výzkumy poslední doby se shodují na překvapivém závěru, že mléko v plastu je lepší než v krabici. Na problematiku je nahlíženo z pohledu vlivu obalů na přírodu, kde se ukázalo, že plast pro ni překvapivě není to nejhorší. Například plastové obaly mléčných výrobků zatěžují životní prostředí méně než obaly z nevratného skla, papíru, hliníku nebo neoddělitelné kombinace těchto materiálů. Porovnáním vlastní vědeckou metodou k tomu došli odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Plast není tak špatný?

LCA analýza porovnává dopady na životní prostředí u jednotlivých materiálů během celého jejich životního cyklu, od výroby až po recyklaci. Aktuální analýza vypracovaná pod vedením děkana Fakulty technologie ochrany prostředí Vladimíra Kočího pro plastikářský klastr přitom ukazuje, že uhlíková stopa je u jednodruhových plastových obalů jogurtů více než čtyřikrát nižší než u jednorázových skleniček. Větší dopad na přírodu má oproti plastu podle vědců například i hliníková plechovka, nápojový karton nebo takzvaná kapsička.

Obaly schopné pojmout větší množství obsahu jsou k přírodě šetrnější.

Vše je o uhlíkové stopě

Pravou je, že čistě papírový obal se u mléčných výrobků prakticky nevyužívá. "Na rozdíl od kombinace plastu a papíru, kterou může spotřebitel snadno oddělit a každá část je zvlášť stoprocentně recyklovatelná, papírové kelímky s mikrolaminací v současném systému mechanické recyklace znovuvyužitelné nejsou," dodává Ivo Benda, jednatel společnosti Greiner Packaging Slušovice, jejíž plastové obaly byly analyzovány. Kombinované obaly recyklaci v reálu velmi komplikují a papírové obaly mají při výrobě podobnou zátěž jako plast.

Studie VŠCHT sice porovnávala plast s jednorázovým sklem, ovšem ne s vratným. Na trhu se přitom objevují i mléčné výrobky balené tímto způsobem. Závěr ze stude není, že nejlepším obalem na mléčné výrobky je plast. Závěr je, že z posuzovaných obalů, jako jsou kombinovaný obal, hliník, plast s papírem a plast, je nejlepší plast.

Jak je to s laktózovou intolerancí?

Ti, kdo jsou proti mléčným výrobkům, tvrdí, že člověk přibližně od svých pěti let ztrácí schopnost trávit laktózu, která je jednou ze základních složek mléka. V Evropě se s laktózovou intolerancí potýká kolem 10 % obyvatel. Ve skutečnosti mléko pouze vytváří na sliznici ochranný film, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. I z tohoto důvodu nám naše babičky při nachlazení a kašli dávaly teplé mléko s medem. K zahlenění dochází jen v případě alergie na mléčnou bílkovinu, jinak ne.

Čerstvé, nebo trvanlivé mléko?

Obsah živin, jako jsou proteiny, vitamíny a minerály, se u čerstvého a trvanlivého mléka téměř neliší. U trvanlivého mléka se tepelným zpracováním z mléka neztratí více než 10 % výživných látek. K uchování trvanlivosti se tedy do mléka nepřidávají žádné konzervanty či jiné chemické látky. Mléko je kromě tepelné úpravy uchováno ve speciálních obalech, jež zabraňují vstupu světla a vzduchu, a zároveň díky tenké hliníkové vrstvě uvnitř kartonu zabraňují vstupu všem mikroorganismům.

Naopak syrové mléko přímo od krávy může obsahovat řadu mikroorganismů, a proto i samotní farmáři doporučují mléko před konzumací nejprve tepelně upravit. Mléko v mlékárnách obvykle projde kromě pasterizace ještě tzv. homogenizací, kdy se z mléka před balením nejprve odstraní tuk, který se následně v upravené formě a v menším množství do mléka vrací. Tím se mléko stává méně tučným, ale podle některých odborníků hůře stravitelným a méně chutným.

Jednoznačně nejzdravější je bio mléko, které obsahuje až o 50 % více vitamínu E, až o 75 % více vitamínu A, dále až o 68 % vyšší podíl omega-3 polynenasycených mastných kyselin.

Jak je to s krabicovým mlékem?

Objevují se názory, že mléko v krabici má s mlékem společný jen název. Krabicová mléka se prodávají ve třech formách, a to podle obsahu tuku. Čerstvé mléko je nejzdravější, ale je lepší ho převařit a rychle se kazí. V obchodech je však nutné mléko skladovat, proto podléhají mléka pasterizaci nebo úpravě UHT. Pasterizované mléko se prodává pod označením "čerstvé" mléko. Pasterizací se zvyšuje trvanlivost, ničí se škodlivé bakterie, ale většina vitamínů zůstává zachována. V lednici vydrží několik dní. Oproti tomu mléka upravená metodou UHT vydrží řadu měsíců, ale kvůli úpravě, kterou prošla, mají až o čtvrtinu méně vitamínů, horší chuť a menší dostupnost vápníku.

Vyloženě škodlivé by však krabicové mléko být nemělo. V každém případě, pokud máte možnost, dejte přednost mléku čerstvému od prověřeného chovatele (seženete ho například v mlékomatu), anebo kupujte v obchodě alespoň to, které je v kvalitě BIO.

Zdroje: www.novinky.cz, zpravy.aktualne.cz, www.ulekare.cz, pikant.cz