Káva s mlékem, a především oblíbené cappuccino patří mezi nejčastější objednávky v každé kavárně. Spojení kávy a mléka je prostě oblíbená a lahodná kombinace, která lidem chutná. Není pochyb o tom, že kapka mléka dodá kávě mnohem jemnější chuť. Mnohde však slyšíte různé informace o tom, že právě kombinace kávy a mléka překyseluje organismus a nedělá dobře lidskému zdraví. Jak to tedy je? Zdravotnické instituce se sice škodlivosti kávy s mlékem nikdy pořádně nevěnovaly, přesto mnozí lékaři zpozorovali, že na některé z nás působí negativně.

Mléko je pro někoho nepřijatelné

Možná, že sem tam míváte po pití kávy s mlékem žaludeční potíže, a dosud jste jim nevěnovali pozornost. Není vždy jednoduché zjistit jejich příčinu, protože můžete být citliví na mléčný cukr, tedy laktózu, která je obsažena v mléce. Nevstřebaná laktóza u někoho snadno způsobí plynatost, bolesti břicha a poruchy vyprazdňování. Vašemu organismu ovšem může vadit i nekvalitní káva nebo denní doba, kdy si nápoj dáte.

Neplatí tedy vždy, že příčinou bolestí je směs kávy s mlékem. Ale u někoho se to opravdu stát může. Žaludek totiž nemusí vždy mléko správně zpracovat, což může vést k poruchám žaludku, dvanácterníku, jater, střev a dokonce i k bolestem kloubů.

Často se můžete setkat i s názory, že kombinace kávy a mléka stojí za vznikem rakoviny. Ale tyto hypotézy nebyly nikdy prokázány. Takže žádné katastrofické scénáře se nekonají. Ani káva, ani mléko nepřispívají ke zvýšení rizika nádorů trávicího systému ani jiných orgánů.

Káva není škodlivá

Spousta z nás si bez kávy nedovede představit ani jeden den. Dokonce má tento nápoj i mnoho blahodárných účinků, jen se to s jeho konzumací nesmí přehánět. Prostě všeho s mírou. Jeden šálek kávy denně snižuje riziko jaterních nádorů až o 15 %. U žen dokonce klesá i možnost výskytu rakoviny prsu. Pití kávy může chránit také před rozvojem řady onemocnění, mezi které patří i cukrovka. Káva obsahuje antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí buněk a podporují odolnost nervového a imunitního systému.

Účinek mléka na kofein

Často se můžete setkat s názorem, že mléko potlačuje účinek kofeinu. Omyl! Mléko nemá na účinek kofeinu žádný vliv. Naopak působí na sliznici žaludku a zmírňuje prudký nástup vlivu kofeinu a současně ho tím prodlužuje. Ale je pravda, že mléko může snižovat účinek jiných užitečných látek, které káva obsahuje. Silné antioxidanty jako je kyselina chlorogenová a jí příbuzné látky, mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, snižují krevní tlak a chrání před řadou nemocí. Bylo prokázáno, že mléko snižuje obsah kyseliny chlorogenové zhruba o čtvrtinu. Takže žádné obavy! Malé a občasné množství mléka v kávě vám opravdu neublíží. A jestli patříte mezi šťastlivce, kteří žádnými žaludečními potížemi netrpí, svého oblíbeného cappuccina se vzdávat v žádném případě nemusíte.

Káva s mlékem má kyselinotvornou povahu

Ještě nedávno mnoho lékařů pití kávy s mlékem nedoporučovalo. Předpokládalo se totiž, že tato kombinace působí špatně na dvanácterník, který má zásadité prostředí a někdy může tento orgán zareagovat křečí. Tím pádem může negativně ovlivnit i slinivku a žlučník. Žádné vědecké studie však tyto komplikace nedokázaly. Pozor by si však měli dát lidé, kteří mají problémy se zažíváním, konkrétně s pálením žáhy. Káva totiž zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a příznaky gastroezofageální refluxe se tak mohou zhoršit.

Káva je skvělá i bez mléka

Pokud si nejste jistí, zda popíjet kávu s mlékem či bez, dejte na rady profesionálních baristů. Ti by vás vždy upozornili, že si kvalitní a čerstvě namletou kávu nemáte kazit mlékem, a už vůbec ne cukrem. Nejlépe si ji vychutnáte tak, že si její lahodnou chuť užijete bez jakýchkoli dalších přísad.

Zdroje: www.idnes.cz, www.flowee.cz, www.rehabilitace.info