Zažívací ústrojí má napilno především při trávení přemíry tuků, které jsou obsaženy zejména v masitých pokrmech, ale i mnohém vánočním cukroví. Prevencí všech zažívacích potíží je tedy samozřejmě střídmá konzumace tučných jídel. Ale na svátečních návštěvách je těžké odolat všem svodům a nepotěšit hostitelku… a kousek po kousku se tělo snadno přesytí. Bylinky pomohou zlepšit trávení

Při pálení žáhy pomáhá heřmánek

Při překyselení žaludku, které způsobuje zejména pálení žáhy, velmi dobře pomáhá základní, všestranně léčivá rostlina – heřmánek. Je velmi účinný, působí silně protizánětlivě právě v oblasti zažívacího traktu. Pomáhá i při nevolnosti a plynatosti.

  • Lžíci heřmánkových květů zalijeme hrnkem vroucí vody a necháme 10-15 minut luhovat.
  • Nálev z heřmánku se užívá 2x až 3x denně.

Artyčok proti kocovině

Po nadměrné konzumaci alkoholu se osvědčil list artyčoku zahradního. Lze jej snadno pěstovat na zahrádce, daří se mu na slunečném a teplém místě.

  • Lžičku drcených listů spaříme 1/4 l vařící vody a necháme 20 minut louhovat.
  • Nálev popíjíme 2x denně.

Smil a slanobýl pro odvodnění a redukci tuku

Účinnou rostlinou při léčbě následků svátečních radovánek je smil písečný. Působí příznivě na činnost slinivky břišní, jater, žlučníku i ledvin.

  • Jednu čajovou lžičku spaříme 1/4 l vařící vody a necháme 20 minut louhovat.
  • Nálev je zdravý, ale velmi hořký!

Velmi dobrou preventivní léčivou rostlinou je i slanobýl chlumní. Má vliv na metabolismus tuků, upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a je také vhodný při redukci váhy.

  • Nálev připravíme ze dvou čajových lžiček na 250 ml vařící vody, které necháme 20 minut louhovat.
  • Pijeme 2x až 4x denně během jídla.

Základem jsou zdravá játra

Játra musí v důsledku zpracovat vše, co sníme a vypijeme. Obstarávají veškerou látkovou výměnu – zpracovávají tuky, cukry, štěpí přijímanou stravu. Jejich zdraví a optimální činnost je proto pro celkový stav organismu naprosto zásadní. Pro trávení je nezbytná též dobrá tvorba žluči v játrech i její vylučování.

Bylinami, které pomáhají normalizovat tvorbu a pohyb žluči, jsou například: ostropestřec mariánský, andělika lékařská, bedrník obecný, puškvorec obecný, heřmánek pravý, benedikt lékařský, kmín pravý, kuklík městský, zeměžluč lékařská, čekanka obecná, pelyněk zlatobýl, smetanka lékařská.


Čaj podporující tvorbu žluče

Smícháme

  • 20 g kořene smetanky lékařské
  • 10 g nati řepíku lékařského
  • 40 g máty peprné

Připravíme nálev

  • 1 polévkovou lžíci směsi zalijeme 1/4 l vařící vody a necháme 20 minut louhovat.
  • Pijeme 1/2 až 1 šálek před každým jídlem.


Jaterní a střevní ozdravná bylinková směs

Smícháme

  • 60 g kořene čekanky
  • 40 g kůry krušiny olšové

Připravíme nálev

  • Dvě čajové lžičky směsi spaříme 1/4 l vařící vody a necháme louhovat 20 minut.
  • V průběhu dne popíjíme po malých doušcích.