Zimní období je proslulé všelijakými nemocemi, především nachlazením. Jedním z jeho projevů je nepříjemná bolest v krku spojená se zahleněním a špatným polykáním. Na bolest v krku můžete vyzkoušet roztok z jedlé sody, který pomůže bolest v krku zklidnit. A nejen to! Jedlá soda je vhodná i při léčbě dalších nemocí, jako jsou rýma, záněty močových cest nebo opar.

Účinné kloktadlo proti bolesti

Jedlá soda má neskutečných 8 léčebných využití! Jaké to jsou, můžete zjistit z videa:

Zdroj: Youtube

Díky extrémní zásaditosti jedlé sody vám pomůže bolest v krku utišit. Zároveň je antibakteriální, jelikož mění pH hrdla. Příprava roztoku je velmi jednoduchá a rychlá. Smíchejte v hrnku s vlažnou vodou po půl lžičce jedlou sodu se solí. Roztok kloktejte každé 2 hodiny a bolest v krku by měla postupně ustát.

Lepší účinek s citronovou šťávou

Místo kloktadla si můžete připravit také medicínu. Rozmíchejte lžičku jedlé sody v hrnku vlažné vody se šťávou z půlky citronu. Vzniklý roztok pijte po malých doušcích. Směs z jedlé sody rozpustí hleny, které se rychleji dostanou z těla ven. Pozitivní účinky můžete sledovat již během pití roztoku.

Studený obklad na krk

Kromě kloktadla a pití domácí medicíny byste si měli udělat také studený obklad, který vám v léčbě rozhodně pomůže. Znáte třeba osvědčený Priessnitzův zábal? Ten tkví v bavlněném šátku, igelitovým sáčku a mokrém kapesníku. Na bavlněný šátek položte doprostřed igelitový sáček a navrch dejte kapesník namočený ve studené vodě. Připravený šátek si omotejte kolem krku a nechte několik hodin působit.

Dodržujte pitný režim

Na bolest v krku pomáhá rovněž několik druhů čajů a je jen na vás, který si vyberete. Připravit si můžete zázvorový, hřebíčkový, lékořicový nebo skořicový čaj, který dochuťte medem a citronem. Obě tyto přísady jsou velkými pomocníky při léčbě nachlazení.

Zůstaňte teple oblečení

I když se zdá, že je venku hezky, může to foukat studeně, a vy tak snadno nachladnete. V zimním období mějte proto vždy u sebe šálu, čepici a rukavice. Lepší být připraven na případný vítr než pak týden ležet doma v horečkách. Zdraví máme jen jedno, a proto raději nepokoušejte, co vydrží.

Zdroje: ctidoma.cz, dama.cz, brnenskalekarna.cz