Příznivci alternativní medicíny tvrdí, že citron s jedlou sodou vytváří v organismu zásadité prostředí, čímž brání rozvoji zhoubných onemocnění. Pravda je to jen do určité míry, protože tělo si přirozeným způsobem udržuje pH neutrální a teoreticky ho nelze "překyselit". Výjimku tvoří žaludek, který kyseliny potřebuje ke štěpení stravy; pokud ho tučnými a masitými jídly stimulujeme ke zvýšené tvorbě kyselin, dojde k nevolnosti a pálení žáhy, od kterého nám uleví lžička jedlé sody rozpuštěná ve vodě.

Přirozeně kyselá je také moč. Jejím rozborem tedy nezjistíte, zda je kyselé celé tělo, jelikož hodnoty pH v moči budou vždy nížší.

Krev a zdravá tkáň mívají ve skutečnosti mírně zásadité pH v hodnotě 7,4 nehledě na kyselost či zásaditost přijímaných potravin. Odkud se tedy vzala teorie o překyseleném organismu, ve kterém si údajně libují rakovinové buňky?

Zhoubné nádory podle vědců skutečně preferují kyselé prostředí, i když bohužel rostou velmi dobře i v tom neutrálním. Každopádně to není tak, že by se v těle nejprve vytvořila kyselá tkáň a teprve potom v ní vznikla rakovinová buňka. Zhoubné buňky si okolo sebe samy vytvoří kyselejší klima, v němž se cítí lépe, a dokonce si tím vybudují jakousi ochrannou vrstvu, přes kterou špatně pronikají léčivé látky.

Z tohoto důvodu může být pro pacienty s rakovinou prospěšné pravidelné pití alkalizujícího nápoje v podobě šťávy z půlky citronu a lžičky jedlé sody rozpuštěné ve sklenici čisté vody. Kúra v žádném případě nemůže nahradit léčbu předepsanou lékařem, nicméně již dvě nezávislé studie provedené v letech 2015 a 2017 prokázaly pozitivní přínos alkalických látek přijímaných během chemoterapie: léčba nemocným lépe zabírala, růst nádorů se zpomalil a snížilo se i riziko recidivy onemocnění.

(Zdroj: https://www.healthline.com/health/cancer/baking-soda#research)

Zatímco onkologičtí pacienti by se o podobných experimentech měli vždy raději poradit s lékaři, zdraví jedinci mohou citron se sodou popíjet v rámci prevence. Nikdy ale nepřekračujte dávku jedné lžičky sody denně, příliš mnoho sodíku by bylo tělu spíš na škodu než k užitku.

Co se týče citronu, kromě zásadotvornosti je u něj vyzdvihován i obsah látek zvaných limonoidy, které při pokusech ve zkumavce a na myších byly schopny zabít rakovinové buňky. Ačkoli dosud nebyl proveden výzkum na lidech, existuje naděje, že citrony mohou skutečně hrát v boji s rakovinou významnou roli.

Ani s jejich konzumací to však nemůžeme přehánět. Na alkalické látky se totiž mění až během metabolismu, zatímco bezprostředně po pozření mohou ve větším množství nepěkně podráždit žaludek. Dobrá zpráva ale je, že limonoidy jsou obsaženy ve všech citrusových plodech, nejen v citronech. Pokud tedy chcete zvýšit efekt sody s citronovou šťávou, ládujte se mandarinkami a pomeranči. Žaludek je snese lépe a v prevenci nádorových onemocnění prokážou stejnou službu.

(Zdroj: https://www.center4research.org/lemons-prevent-cancer/)