Je levná, funkční a nezabere ve špajzce skoro žádné místo. Řeč je o jedlé sodě, která patří společně s octem, mezi multifunkční pomocníky v domácnosti. Dá se s ní nejen péct, ale slouží i jako výborný prostředek k čištění skvrn, úklidu či leštění šperků. Věděli jste ale, že tenhle bílý prášek může být základem pro vaše domácí wellness?

Jedlá soda pro zdraví a krásu

O účinnosti jedlé sody na lidský organismus věděly už i naše babičky, které ji používaly k přípravě detoxikačních koupelí. Ty jsou důležité hlavně na jaře, kdy je tělo po dlouhé zimě zesláblé a plné toxinů. Horká voda v kombinaci s jedlou sodou a solí dokáže z těla vyplavit spoustu nánosů a nečistot.

Jedlá soda vytvoří ve vodě zásadité prostředí, které má hned několik dalších pozitivních účinků. Jednak osvobodí vaši kůži od mastnoty, potu a odumřelých kožních buněk a zároveň zlepší tok lymfy a zmírní případné bolesti kloubů. A ještě jedna dobrá zpráva pro ženy! Jedlá soda funguje i jako prevence proti vaginální mykóze.

Jak si připravíte detoxikační koupelně

Napusťte si tak horkou vanu, jak snesete. Pravdou je, že čím bude teplota vody vyšší, tím se zvýší i účinnost koupele. Do zavařovací sklenice nalijte horkou vodu a nechte v ní rozpustit zhruba ½ hrnku jedlé sody a ½ hrnku epsomské nebo mořské soli.

Pokud chcete, můžete přidat i vonné esenciální oleje, které navodí příjemnou relaxační atmosféru. Příjemný je například levandulový, citronový nebo eukalyptový olejíček. Směs nalijte do vany a snažte se v ní vydržet tak 20 minut. Nakonec se opláchněte a budete se cítit jako znovuzrození.

Proč ještě je koupel z jedlé sody tak báječná:

  • Nádherně uvolní celé vaše tělo.
  • Zbaví vás napětí a stresu z předešlého dne.
  • Budete po ní spát jako miminko.
  • Při častějším použití (2x týdně) vás zbaví mykózy.
  • Zlepší vám kvalitu pleti.

Poznejte 12 vychytávek s jedlou sodou. Více na tomto videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: medicalnewstoday.com, www.umimeporadit.cz, www.amandelux.com

Související články