Sklenka vody smíchaná se lžičkou jedlé sody se tradičně doporučuje při překyselení žaludku a ulevuje od pálení žáhy. Díky zásaditému pH se podrážděný žaludek neutralizuje a zklidní.

"Prostředí žaludku je přirozeně kyselé, aby tu mohlo proběhnout štěpení stravy, což je první fáze trávení," vysvětluje americká odbornice na výživu Rachele Pojednic. "Pokud sníte velkou porci jídla bohatého na bílkoviny a tuky, vaše žaludeční buňky budou nuceny vyloučit mnohem více kyseliny, aby jídlo mohly rozložit. Žaludek se tak ocitne pod tlakem a pocítíte nevolnost."

(Zdroj: https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/)

Jedlá soda ovšem není nic jiného než hydrogenuhličitan sodný. Překyselený žaludek sice "uhasí", ale zároveň ho i naplní plynem. Navodí tak pocit sytosti, i když byste za jiných okolností po rychlém natrávení tučného a masitého jídla opět pocítili hlad.

Rozhodně to ale neznamená, že byste měli pít vodu s jedlou sodou po každém jídle. Naopak, častá konzumace jedlé sody nebezpečně zvýší hladinu sodíku v krvi a může vést k vážným zdravotním obtížím! Pokud trpíte nemocí ledvin nebo máte slabé plíce, jedlé sodě se určitě vyhněte. Hydrogenuhličitan sodný by se dále neměl kombinovat s alkoholem. Užíváte-li nějaké léky, o jeho konzumaci se poraďte s lékařem.

(Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/drinking-baking-soda-for-weight-loss)

Jak tedy jedlou sodu užívat, když chceme zhubnout? Poránu vypijte na lačno sklenici vlažné vody, ve které jste rozmíchali půl lžičky sody. Opravdu stačí takto málo, neriskujte a nedávejte více. Směs vám zaplní žaludek a utlumí chuť k jídlu. Po sedmi dnech jedlou sodu vysaďte a nahraďte ji lžící citrónové šťávy.

Jestliže v rámci formování postavy pravidelně cvičíte, vypijte tento roztok nikoli poránu, ale hodinu před cvičením. Jedlá soda zneutralizuje kyselinu mléčnou, která při fyzické zátěži způsobuje bolest svalů, únavu a křeče. Díky tomu vydržíte cvičit déle a tuků v problematických partiích, jako jsou stehna, břicho i paže, se rychleji zbavíte.