Bradavice

Bradavice jsou nezhoubné kožovité útvary, které způsobuje lidský papilomavirus HPV. Přenáší se přímým kontaktem. Usídlí se většinou na místech, kde je kůže oslabena. Je buď rozmočená, propocená nebo jinak narušená. Nejčastěji se přenáší v bazénech, ve veřejných sprchách, na lodích, v sauně nebo ve sportovních zařízeních. Chytit ji můžete ale také v případě, že si půjčíte něčí papuče, holící strojek nebo ručník.

Typy bradavic

Existuje 5 hlavních typů bradavic, které se liší místem výskytu. Nejčastěji se objevuje pravá bradavice. Lehce našedivělý a na pohmat tvrdý výrůstek, který se postupně zvětšuje. Trpí ji lidé mladší 30 let. Děti napadají ploché bradavice. Přenáší se rozškrábáním. Jsou růžové a vyskytují se ve větším množství. V místech s nejjemnější kůží se objevují bradavice nítkovitého typu. Jsou drobné, výrazně úzké a vystupující. Plantární bradavice napadají chodidla. Mají kruhovitý tvar, olemovaný bílým prstencem. Jedná se o bolestivou záležitost. Navíc je odolná vůči léčbě. Posledním typem je kondylomata neboli genitální bradavice. Přenáší se pohlavním stykem ze sliznice na sliznici. Tuto bradavici je nutné vyléčit co nejrychleji. Snadno se šíří.

Prevence

Pokud to jde, ve veřejných prostorech noste přezůvky. Také si nepůjčujte hygienické potřeby. Vznik bradavic je úzce spojen s oslabeným imunitním systémem. Proto ho neváhejte posilovat zdravým životním stylem či potravinovými doplňky obsahující přesličku rolní, hlívu ústřičnou nebo echinaceu. Nezapomeňte také pravidelně dezinfikovat obuv.

Jedlá soda na bradavice

Skvělou vlastností jedlé sody je její schopnost zvyšovat pH. Hydrogenuhličitan sodný je totiž zásadité činidlo, jež je pro lidský organismus zcela bezpečný. Proto ji můžete použít na zákeřné bradavice, kterým se daří v kyselém prostředí. Jak se jich zbavit?

Kůra z jedlé sody

Budete potřebovat jedlou sodu, vodu, misku, lžičku a náplast. Do misky nasypte 1/4 lžičky sody, přidejte pár kapek vody a rozmíchejte. Měla by se vám vytvořit kašička. Tu dejte na náplast, kterou nalepíte na bradavici. Aplikujte tak dlouho, dokud bradavice nezmizí.

Intenzivní boj proti bradavicím

Pokud máte bradavic na chodidle více můžete použít intenzivní léčbu. Každé ráno si jedlou sodu nasypejte do ponožek a ty si natáhněte na nohy. V prášku můžete chodit celý den. Vlhkost z potu noh sodu rozpustí a vytvoří se alkalické prostředí, které bradavice nemají rády. Večer si chodidla umyjte a důkladně osušte. Aplikujte každý den. Po celém dni v uzavřené obuvi si také můžete dopřát osvěžující koupel nohou. Do vody přidejte lžíci jedlé sody a relaxujte.

Zdroje: www.webmd.com, www.svetkreativity.cz