Jedlá soda má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Proto ji mnoho lidí používá při boji s plísněmi nebo vyrážkami. Dokáže odstranit odumřelé kožní buňky a zabíjet bakterie. Může však také narušit přirozenou rovnováhu pH vaší pokožky, což způsobí, že kůže bude citlivá a bude se odlupovat, zejména, pokud masku budete používat příliš často. Proto buďte opatrní a zázračnou jedlou sodu používejte s mírou.

Maska proti stařeckým skvrnám

Jedlá soda má bělící účinky. Aby její použití bylo pro pokožku citlivé, k masce přidejte kyselou citrónovou šťávu, která je navíc také přírodním bělidlem.

Složení:

  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • šťáva z půlky citrónu

Použití:

V misce smíchejte jednu lžičku jedlé sody s citrónovou šťávou abyste získali hustou pastu. Tu naneste na čistý a mírně vlhký obličej. Buď masku aplikujte na celý obličej nebo pouze na skvrny. Nechte několik minut působit a poté pastu odstraňte teplou vodou. Pokožku osušte a naneste hydratační krém. Masku používejte jednou týdně tak dlouho, dokud skvrny nezmizí.

Peelingová maska na celé tělo

Pokud chcete masku použít na celé tělo, přidejte do ní mletý oves, který jemně obrousí odumřelé kožní buňky. Jedlou sodu s mletým ovsem smíchejte v poměru 1:6 a jemně vmasírujte do pokožky. Nechte chvíli působit a poté ji teplou vodou opláchněte.

Maska proti černým tečkám

Tato maska je určená především pro ty, kteří trpí mastnou pokožkou náchylnou na akné a tvorbu černých teček. Masku používejte maximálně dvakrát měsíčně.

Složení:

  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 lžíce vody

Použití:

Smíchejte jednu lžičku jedlé sody s jednou lžící teplé vody a vytvořte pastu. Pokud je směs příliš tekutá, můžete trochu sody ještě přidat. Nepřidávejte však více než dvě čajové lžičky. Konečky prstů naneste pastu na obličej a krouživými pohyby pleť masírujte. Nechte působit 10 minut a poté masku opláchněte teplou vodou. Nyní naneste krém, který udrží pokožku hydratovanou.

Zdroje: www.healthline.com, www.femina.in, ceskozdrave.cz