Vysoké boty fungují tak trochu jako brnění proti sněhu, dešti a mrazu. V zimě dokážou ukrýt kdejaký problém, ale jakmile přijde jaro, už hra na schovávanou končí. Jarní obuv je vzdušnější, otevřenější a odhaluje víc, než jste si schopni připustit. Proto je na čase dát chodidla, paty a prsty do pořádku, aby vám v následujících měsících pak nedělaly ostudu. Jak na to?

Když vás trápí ztvrdlé paty

Tímhle neduhem trpí 20 % lidí, ale většinu tvoří ženy. Popravdě nejde jen o kosmetickou záležitost. Zrohovatělá, popraskaná a přesušená kůže může být náchylnější k zánětům a infekcím. A to v konečném důsledku může znamenat bolestivost, nepohodlí a v nejhorším případě i plísňová onemocnění. Jak tomu můžete předejít?

Čas od času dopřejte nohám lázeň z horké vody, koupelové soli a pár kapek oblíbeného esenciálního oleje. Jakmile kůže změkne, pemzou odstraňte ztvrdlá místa.

Pak si namíchejte pastu z jedlé sody, jejíž antimykotické účinky potvrzují i vědecké studie. Postup je jednoduchý. Smíchejte jedlou sodu s trochou horké vody a pár kapkami esenciálního olejíčku, který máte rádi. Pastou potřete chodila a nechte ji působit alespoň dvacet minut. Poté ji smyjte. Podle potřeby kúru znovu zopakujte.

O dalším využití sody bikarbony se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Mažte jako o život

Abyste si zachovali paty vláčné a bez zbytečných mozolů či ztvrdlých útvarů, musíte je pravidelně mazat. Ideálním mazadlem je kokosový olej, který seženete v každé drogérii či lékárně.

Banán a avokádo

I nohy potřebují dostatek výživy. Tu jim můžete dopřát pomocí jednoduché masky z banánů a avokáda. Jak na to? Rozmačkejte 1 banán a zhruba ½ avokáda. Ovocnou pastu naneste na chodidla a po 20 minutách je opláchněte vlažnou vodou. Vaše nohy získají vláčnost, hydrataci a dostatek vitaminů a minerálů.

Když vás trápí plíseň na nohou

Plíseň na nehtech způsobují buďto kvasinky (kandidóza), plísně melassezia nebo vláknité houby (dermatofyty). Nejčastěji se uchytí na nohách, které jsou poškozené a mají oslabenou imunitu. Kromě klasické pasty ze sody bikarbony, o které jsme psali výše, může proti plísním pomoci i lázeň z kyseliny citronové. Jak si ji připravíte?

Napusťte do lavoru trochu horké vody. Rozpusťte v ní ½ hrnku jedlé sody a pár kapek citronové šťávy. Do výsledné lázně ponořte obě nohy a nechte tam odpočívat zhruba 15 minut. Nakonec ztvrdlou kůži oškrábejte k tomu určenou špachtlí.

Pořiďte si prodyšné ponožky

Trápí vás plíseň nohou už delší dobu? Navštivte odborníka a také zvažte koupi antibakteriálních bambusových ponožek. Jsou prodyšné a odvádějí 4 x více vlhkosti než klasické bavlněné ponožky. Navíc zamezují šíření bakterií a také rozvoji plísně.

Co vám ještě pomůže

  • Pijte více tekutin. Zvláčníte tak pokožku, která tak bude méně praskat.
  • Kontrolujte svou tělesnou váhu. Kila navíc nohy zatěžují a pak začínají paty praskat.
  • Přezouvejte se. Snažte se v práci nosit bačkory, které nejsou tak sevřené a zbytečně nohu nedusí.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.umimeporadit.cz, www.dama.cz, www.magistra.cz