Jedlá soda

Tuto zázračnou látku objevil v roce 1791 francouzský chirurg a chemik Nicolas LeBlanc. Ve druhé polovině 19. století se jedlá soda začala vyrábět ve velkém na průmyslové úrovni. Její chemický název je hydrogenuhličitan sodný a jedná se o zásaditou krystalickou látku, která je rozpustná ve vodě.

Dopřejte rtům tu správnou „sodu“

Jedná se o velmi užitečný bílý prášek, který kromě jiného můžete plně využít v péči o své rty. A právě v období nadcházející zimy se to hodí nejvíce, protože jemná pokožka rtů vlivem povětrnostních změn často praská a loupe se. Pokud chcete mít rty doslova k nakousnutí, inspirujte se několika tipy, jak jedlou sodu můžete využít.

Peeling z jedlé sody

Chladný vzduch, mráz i sucho v interiérech přináší často našim rtům jistý nekomfort a nepříjemné potíže. Ztrácejí barvu, bývají popraskané a suché. Proto byste měli svým rtům dopřát řádné prokrvení ve formě peelingu, který je zároveň zbaví odumřelé dehydratované pokožky. Rty pak budou vypadat mnohem vitálnější a plnější. Nenechávejte sodu na rtech však déle než pár minut, neboť soda také pokožku vysušuje.

Jak peeling vyrobit

V misce smíchejte společně s 1 kávovou lžičkou jedlé sody i stejné množstvím kokosového oleje. Zrníčka sody by měla být co nejjemnější, proto je případně ještě roztlučte v hmoždíři. Obě ingredience pak pečlivě promíchejte. Tímto hojivým peelingem jemnými pohyby masírujte povrch svých rtů. Na závěr ústa opláchněte teplou vodou a naneste náležitou výživu.

Pokud nemáte doma kokosový olej, stačí, když si vytvoříte peelingovou pastu z ½ kávové lžičky jedlé sody s pár kapkami vody. Aplikujte jako v předchozím případě. Peeling rtům dopřejte alespoň jednou do týdne.

Ochranná tyčinka ze sody

Nemusíte zbytečně utrácet za drahé výživné tyčinky v obchodech, můžete si jednoduše vyrobit svou vlastní a opět využít blahodárné účinky jedlé sody.

Připravte si vodní lázeň a rozpusťte v ní v čisté nádobě buď nevyužívané zbytky ze starších ochranných tyčinek, nebo využijte obyčejný jelení lůj. Přidejte trochu medu a jedlé sody a jakmile se veškeré ingredience rozpustí a dostatečně spojí, vše řádně promíchejte.

Vzniklou směs na chvíli umístěte do ledničky. Ve chvíli, kdy začne tuhnout, přelijte ji do malé uzavíratelné nádobky od krému nebo od využívaného balzámu. Pak nechte ochranný balzám dokonale ztuhnout. Vaše rty budou hebké a mnohem odolnější i v chladném počasí.

Zdroje: www.nasevyziva.cz, www.prostreno.cz, www.biolekar.cz