Jedlá soda je známý bílý prášek, který měly v oblibě už naše babičky. Jedná se nejen o užitečného pomocníka v domácnosti, ale též o prostředek, který má příznivé účinky na naše zdraví. Jaké?
Nejznámější zdravotní použití jedlé sody je potlačení pálení žáhy. Napomáhá totiž srovnat překyselenému žaludku pH. Ovšem jedlá soda toho dokáže pro naše tělo udělat mnohem více. Co všechno umí a jak jejích účinků můžete využít?
Jak si připravit roztok z jedlé sody? Podívejte se ve videu:
Jedlá soda neboli soda bikarbona
Poprvé ji vyrobil v roce 1791 francouzský chemik Nicolas Leblanc pro pekárny. Dnes se získává z uhličitanu sodného, jehož zdrojem je nerost trona. Jedná se o formu soli a živinu, která se využívá i v lékařství. Naše tělo si ji dokonce samo vyrábí v žaludku, slinivce, ledvinách a je součástí krevní plazmy.
Co v těle jedlá soda dokáže
Jedlá soda má výborné protizánětlivé vlastnosti a podporuje tak detoxikaci těla. Veškeré toxické látky neutralizuje a vyrovnává nevyvážené pH. Jedná se o látku se silnými protiplísňovými účinky.
Jedlá soda vám báječně pomůže i s hubnutím.
Jak si neublížit
Stejně jako s jinými léčivými prostředky, i s jedlou sodou nakládejte opatrně a se správnou mírou. Nikdy si tento prášek nesypejte přímo do krku a nikdy jej neaplikujte na plný žaludek! V takovém případě by mohla její pěna poškodit nejen jeho sliznici, ale i jícen.
Vždy na lačno
Pokud si tedy nechcete zbytečně poškodit zdraví, ale chcete využít léčivých účinků sody, užívejte ji vždy na lačný žaludek.
Jedlá soda je v posledních letech prostě opěvovaným evergreenem.
Příprava nápoje
Vždy je lepší začínat pomalu a s menšími dávkami. Nejprve si rozmíchejte ve 3 dcl teplé převařené vody 1/3 kávové lžičky sody, nechte vybublat a řádně směs promíchejte. Postupně se dostanete až k 1 kávové lžičce sody. Ulevíte tak svému organismu od nahromaděných toxických kyselin a zharmonizujete jeho vnitřní prostředí. Pak už jen stačí správně a zdravě se stravovat, dodržovat pitný režim a pravidelně se aktivně hýbat.
Kontrolujte si pH
Pro zdraví těla byste měli udržovat v těle acidobazickou rovnováhu, kdy by měly být kyseliny a zásady v poměru 1:4. Ideální pH krve je 7,4. K ověření si můžete pořídit v lékárně testovací papírky. Pro lidské tělo totiž není zdravé překyselení, ale ani zvýšená zásaditost. Důležitá je správná rovnováha.
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.jidlasvetla.cz, www.zdravijakovasen.cz, www.prostreno.cz