Nejznámější zdravotní použití jedlé sody je potlačení pálení žáhy. Napomáhá totiž srovnat překyselenému žaludku pH. Ovšem jedlá soda toho dokáže pro naše tělo udělat mnohem více. Co všechno umí a jak jejích účinků můžete využít?
Jak si připravit roztok z jedlé sody? Podívejte se ve videu:
Jedlá soda neboli soda bikarbona
Poprvé ji vyrobil v roce 1791 francouzský chemik Nicolas Leblanc pro pekárny. Dnes se získává z uhličitanu sodného, jehož zdrojem je nerost trona. Jedná se o formu soli a živinu, která se využívá i v lékařství. Naše tělo si ji dokonce samo vyrábí v žaludku, slinivce, ledvinách a je součástí krevní plazmy.
Co v těle jedlá soda dokáže
Jedlá soda má výborné protizánětlivé vlastnosti a podporuje tak detoxikaci těla. Veškeré toxické látky neutralizuje a vyrovnává nevyvážené pH. Jedná se o látku se silnými protiplísňovými účinky.
Jak si neublížit
Stejně jako s jinými léčivými prostředky, i s jedlou sodou nakládejte opatrně a se správnou mírou. Nikdy si tento prášek nesypejte přímo do krku a nikdy jej neaplikujte na plný žaludek! V takovém případě by mohla její pěna poškodit nejen jeho sliznici, ale i jícen.
Vždy na lačno
Pokud si tedy nechcete zbytečně poškodit zdraví, ale chcete využít léčivých účinků sody, užívejte ji vždy na lačný žaludek.
Příprava nápoje
Vždy je lepší začínat pomalu a s menšími dávkami. Nejprve si rozmíchejte ve 3 dcl teplé převařené vody 1/3 kávové lžičky sody, nechte vybublat a řádně směs promíchejte. Postupně se dostanete až k 1 kávové lžičce sody. Ulevíte tak svému organismu od nahromaděných toxických kyselin a zharmonizujete jeho vnitřní prostředí. Pak už jen stačí správně a zdravě se stravovat, dodržovat pitný režim a pravidelně se aktivně hýbat.
Kontrolujte si pH
Pro zdraví těla byste měli udržovat v těle acidobazickou rovnováhu, kdy by měly být kyseliny a zásady v poměru 1:4. Ideální pH krve je 7,4. K ověření si můžete pořídit v lékárně testovací papírky. Pro lidské tělo totiž není zdravé překyselení, ale ani zvýšená zásaditost. Důležitá je správná rovnováha.
Související články
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.jidlasvetla.cz, www.zdravijakovasen.cz, www.prostreno.cz