Plody morušovníku – moruše nebo morušky – se tradičně používaly k barvení, v léčitelství i v kuchyni. Usušené a rozemleté moruše se používaly i jako mouka, která se přidávala do těsta. Plody se přibarvovala vína.
Moruše jsou ovšem chutné i syrové. Můžeme si z nich připravit také šťávy, sirupy, kompoty, marmelády nebo víno.
Pokud je dobře usušíme, jsou velmi trvanlivé a dokáží nahradit cukr – naši předkové je rozemílali a sladili jimi koláče a kaše.
Léčivé účinky plodů
- působí proti bolestem v krku a podporují odkašlávání
- pomáhají při vyprazdňování střev
obsahují vitamin C, E a vitaminy skupiny B, pektiny, karoten, organické kyseliny a minerální látky jako draslík, fosfor, křemík, železo, hořčík i vápník.
Sirup z moruší
Potřebujeme
- 1 l morušové šťávy
- 250 ml vody
- 800 g cukru
- šťáva ze dvou citronů
Jak na to
- Plody moruší rozmačkáme a vylisujeme z nich šťávu.
- Ve vodě povaříme cukr a přidáme do ní šťávu z moruší a citronů.
- Povaříme a plníme do láhví.
Morušový kompot
Na nálev potřebujeme
- 1 l vody
- 400 g cukru
Jak na to
- Moruše opereme, vsypeme do vymytých sklenic a zalijeme horkým nálevem.
- U bílých moruší přidáme do nálevu 5 g kyseliny citronové.
- Skleničky uzavřeme a sterilizujeme 15–20 minut při 90 °C.
Zajímavá je i kombinace s jiným druhem ovoce, výborný je třeba rybízovomorušový kompot nebo moruše s meruňkami.
Morušová marmeláda
Potřebujeme
- 1 kg moruší
- 500 g cukru
- 2 g kyseliny citronové
- 1 balíček želírovacího přípravku
Jak na to
- Moruše omyjeme, rozmačkáme je vidličkou a za stálého míchání je při mírné teplotě rozvaříme.
- Postupně přidáváme cukr.
- Nakonec přisypeme želírovací přípravek a ještě zhruba 10 minut povaříme.
- Před ukončením varu přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžičce vody.
- Horkou marmeládu plníme do sklenic, uzavřeme, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Obdobou této lahodné marmelády je směs moruší s jablky v poměru 1:1.