Pivo jako zdravý iontový nápoj?

K nejčastěji zmiňovaným benefitům pití patří příznivé účinky na dobrou náladu, podporu krevního oběhu, snížení rizika srdečních příhod a působí proti vysokému krevnímu tlaku. Při pohledu na složení piva snadno získáme pocit, že je to nápoj nadmíru zdravý. Vždyť jsou v něm významně zastoupené minerály - kromě draslíku a sodíku, které jsou zde v příznivém poměru, také chloridy, vápník, fosfor, hořčík a křemík. Nechybí ani vitamíny, nejvýznamněji jsou zastoupeny ty ze skupiny B – thiamin (vitamin B1) (3 % denní spotřeby v jednom litru piva), riboflavin (vitamin B2) (20 %), pyridoxin (vitamin B6) (31 %), niacin (45 %) a kyselina listová (52 %).

Nebezpečné kalorie

Hořké chmelové látky obsažené v pivě mají pozitivní vliv na sekreci žluči, a tak pivo podporuje trávení. Jenže zároveň výrazně podporuje chuť k jídlu. To může, spolu s kaloriemi obsaženými v pivě, při nestřídmé konzumaci vést k nárůstu tělesné hmotnosti. Pro představu energetická hodnota 100 ml představuje u světlého piva 10° 155 kJ (37 kcal), 12° 198 kJ (47 kcal).

Doporučená denní dávka

Rádi bychom slyšeli, kolik můžeme vypít denně piv, aby to ještě bylo zdravé. Někdy se doporučují maximálně dva půllitry u mužů a dvě třetinky u žen. Z globální studie konzumace alkoholu a jejích důsledků, která vyšla v britském odborném časopise The Lancet, však nekompromisně vyplynulo, že míra konzumace alkoholu, která minimalizuje zdravotní rizika, se rovná nule. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) je každý alkoholický nápoj považován za prokázaný karcinogen.

Když jdeme na jedno…

V mezinárodním měřítku patříme dlouhodobě k premiantům v pití piva. Podle statistických propočtů vypije v průměru každý Čech 146 litrů piva z rok, tedy 292 piv na hlavu. Rádi říkáme, že jdeme „na jedno“, ale obvykle bývá těch vypitých piv více. Průzkum provedený agenturou Perfect Crowd pro Budějovický Budvar mezi 547 ženami a 604 muži mj. ukázal, že při návštěvě hospody vypijí muži téměř 4 piva, ženy obvykle 3.

Zdroj: www.thelancet.com, data.denik.cz, cs.wikipedia.org