Jaro se k nám blíží kvapem a někde už kvetou i jehnědy. První proutky, které se často objevují společně s narcisy jako čerstvá řezaná květina ve váze na stole. Víte však, že se z lískových jehněd dá uvařit i prvotřídní čaj?
Strom lísky zná téměř každý. Zpestřuje mnoho zahrad, ale často ji můžete vidět růst i ve volné přírodě. Máme ji spojenou hlavně s výbornými oříšky, které sehrály důležitou roli i v nejznámější české pohádce. Ovšem důležité jsou i jehnědy a lístky, mají totiž užitečné léčivé účinky.
Líska obecná (Corylus avellana)
Historie tvrdí, že keře lísky jsou jedním z mála druhů kulturně pěstovaných dřevin, které se postupně šířily ze severu na jih. V oblibě byly už u starých Keltů, díky nimž se dostaly do Říma. Nejvíce se tehdy pěstovaly v regionu italské Kampánie, ale postupně se rozšířily na všechny strany. V současné době se líska obecná hojně vyskytuje po celé Evropě, v severních částech Afriky a také západní Asie. Líska nejvíce roste v podrostu nížinného dubu, jasanu nebo březových lesů, ale často ji můžete vidět i v křovinách a živých plotech.
Bohatě větvící rozložitý keř patří do čeledi lískovitých.
Líska není strom, je to keř
Bohatě větvící rozložitý keř patří do čeledi lískovitých. Standardně dorůstá do výšky až čtyř metrů. Charakteristickými znaky keře je hladká hnědo-šedá kůra, mírně chlupaté vejčité listy, květy v podobě podlouhlých jehněd a oříšky coby plody, které dozrávají koncem léta. Na jaře se na lísce objevují prašníkové samčí hnědo-žluto-zelené květy zvané jehnědy a květy pestíkové v podobě samičích pupenů, ze kterých vykukují malé fialově červené blizny.
Líska je líhní motýlů
Víte, čím je keř lísky zajímavý? Poskytuje potravu housenkám a mnoha můrám, čímž podporuje biotop bohatý na nespočet druhů motýlů.
Líska dodá tělu mnoho živin
Jezte lískové ořechy! Obsahují velké množství vitaminu B6, kyseliny listové, fosforu, draslíku a zinku. Navíc jsou zdrojem mono a polynenasycených tuků a jako bonus obsahují omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. A další výhoda? Jsou plné vlákniny a poskytují významné množství antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem.
Zpracování a účinky jehněd
Z jehněd si můžete udělat přírodní čaj, který pomůže proti mnohým potížím. Lísky jsou jedny z prvních kvetoucích léčivých rostlin vůbec. Lískové jehnědy můžete využít čerstvé, nebo si je usušte, budete mít zásobičku. Je z nich možné udělat báječný čaj. Vložte 1 polévkovou lžíci čerstvých nebo 1 kávovou lžičku sušených jehněd do hrnku a zalijte vařící vodou. Po 15 minutách louhování můžete s chutí popíjet. Jehnědy pomáhají odvodňovat organismus a zároveň pročišťují tělo. Zabírají i na všechny možné kašle a podporují zdárnou léčbu zápalu plic.
Využijte i lískové listy
Nasbírejte si i mladé listy z lísky. Obsahují sacharidy, vzácné silice a třísloviny. Hodí se vám na kdejaké poruchy trávicí soustavy. Mimo jiné působí také močopudně, bezvadně zastavují průjem a pomáhají při nadýmání. Udělejte si z listů účinný odvar.
Kůra a větve také nejsou k zahození!
Naloupejte si kůry z mladých větví. Hodí se také na čaj. Obsahují užitečné glykosidy a řadu dalších léčivých látek. Můžete si hrst kůry přihodit k čaji z listí. Vaše peristaltika bude v případě nouze zachráněna.
Nasbírejte si z lísky i mladé listy.
Odvar z lístků a kůry zvýší vaši imunitu
Do jednoho většího hrnku použijte 2 lžičky sušených lískových listů, ½ lžičky kůry a 300 ml vroucí vody. Tuto směs můžete použít jako čaj, nálev do koupele nebo na potírání vnějších částí těla, když vás trápí jakékoliv kožní problémy, ekzémy či hemoroidy.
Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.frau.cz, www.farmazdravi.cz, Janča, Zentrich: Herbář