Strom lísky zná téměř každý. Zpestřuje mnoho zahrad, ale často ji můžete vidět růst i ve volné přírodě. Máme ji spojenou hlavně s výbornými oříšky, které sehrály důležitou roli i v nejznámější české pohádce. Ovšem důležité jsou i jehnědy a lístky, mají totiž užitečné léčivé účinky.

Líska obecná (Corylus avellana)

Historie tvrdí, že keře lísky jsou jedním z mála druhů kulturně pěstovaných dřevin, které se postupně šířily ze severu na jih. V oblibě byly už u starých Keltů, díky nimž se dostaly do Říma. Nejvíce se tehdy pěstovaly v regionu italské Kampánie, ale postupně se rozšířily na všechny strany. V současné době se líska obecná hojně vyskytuje po celé Evropě, v severních částech Afriky a také západní Asie. Líska nejvíce roste v podrostu nížinného dubu, jasanu nebo březových lesů, ale často ji můžete vidět i v křovinách a živých plotech.

Líska není strom, je to keř

Bohatě větvící rozložitý keř patří do čeledi lískovitých. Standardně dorůstá do výšky až čtyř metrů. Charakteristickými znaky keře je hladká hnědo-šedá kůra, mírně chlupaté vejčité listy, květy v podobě podlouhlých jehněd a oříšky coby plody, které dozrávají koncem léta. Na jaře se na lísce objevují prašníkové samčí hnědo-žluto-zelené květy zvané jehnědy a květy pestíkové v podobě samičích pupenů, ze kterých vykukují malé fialově červené blizny.

Líska je líhní motýlů

Víte, čím je keř lísky zajímavý? Poskytuje potravu housenkám a mnoha můrám, čímž podporuje biotop bohatý na nespočet druhů motýlů.

Líska dodá tělu mnoho živin

Jezte lískové ořechy! Obsahují velké množství vitaminu B6, kyseliny listové, fosforu, draslíku a zinku. Navíc jsou zdrojem mono a polynenasycených tuků a jako bonus obsahují omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. A další výhoda? Jsou plné vlákniny a poskytují významné množství antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem.

Zpracování a účinky jehněd

Z jehněd si můžete udělat přírodní čaj, který pomůže proti mnohým potížím. Lísky jsou jedny z prvních kvetoucích léčivých rostlin vůbec. Lískové jehnědy můžete využít čerstvé, nebo si je usušte, budete mít zásobičku. Je z nich možné udělat báječný čaj. Vložte 1 polévkovou lžíci čerstvých nebo 1 kávovou lžičku sušených jehněd do hrnku a zalijte vařící vodou. Po 15 minutách louhování můžete s chutí popíjet. Jehnědy pomáhají odvodňovat organismus a zároveň pročišťují tělo. Zabírají i na všechny možné kašle a podporují zdárnou léčbu zápalu plic.

Využijte i lískové listy

Nasbírejte si i mladé listy z lísky. Obsahují sacharidy, vzácné silice a třísloviny. Hodí se vám na kdejaké poruchy trávicí soustavy. Mimo jiné působí také močopudně, bezvadně zastavují průjem a pomáhají při nadýmání. Udělejte si z listů účinný odvar.

Kůra a větve také nejsou k zahození!

Naloupejte si kůry z mladých větví. Hodí se také na čaj. Obsahují užitečné glykosidy a řadu dalších léčivých látek. Můžete si hrst kůry přihodit k čaji z listí. Vaše peristaltika bude v případě nouze zachráněna.

Odvar z lístků a kůry zvýší vaši imunitu

Do jednoho většího hrnku použijte 2 lžičky sušených lískových listů, ½ lžičky kůry a 300 ml vroucí vody. Tuto směs můžete použít jako čaj, nálev do koupele nebo na potírání vnějších částí těla, když vás trápí jakékoliv kožní problémy, ekzémy či hemoroidy.

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.frau.cz, www.farmazdravi.cz, Janča, Zentrich: Herbář