Ve skutečnosti jsou jeřabiny skvělým přírodním lékem, který pomáhá na mnoho zdravotních nesnází. Jejich pozitivní účinky na lidské zdraví potvrzují i některé vědecké studie. A navíc jsou jeřabiny docela chutné. Ve volné přírodě na ně narazíte poměrně často a byla by škoda je nemít ve své přírodní domácí lékárně. Pojďte se podívat, jak to s tímto trošku pozapomenutým lékem našich předků ve skutečnosti je.

Jeřabiny jedovaté nejsou, ale pozor!

Plody jeřábů je sice potřeba sbírat v čerstvém stavu, ale nikoliv je takto konzumovat. Vzhledem k tomu, že obsahují kyselinu parasorbinovou, mohli byste si tak způsobit trávicí potíže, dávení nebo bolesti hlavy, obzvlášť pokud jste citliví na kyselé potraviny.

Stačí je však nechat řádně vysušit, tepelně upravit nebo naložit do alkoholu a jsou bez jakéhokoliv rizika, protože jedovaté a dráždivé látky zmizí. Z jeřabin si můžete snadno vyrobit sušené mlsání, čaj, kompoty, marmelády, čatní, sirup, anebo likér. Dokonale také ochutí i mnohé omáčky a masa.

Jeřabiny jsou přírodním lékem

Jeřabiny obsahují velké množství látek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví a celkovou imunitu. Co všechno obsahují? Jsou plné minerálů, vlákniny, tříslovin, hořčin, silic a hlavně vitamínu C. Toho je v nich dokonce dvakrát více než v opěvovaných citrusech. Proto na jeřabiny nedaly dopustit už naše babičky. Zároveň jsou i perfektním zdrojem provitaminu A a sekundárních rostlinných látek, které podobně jako antioxidanty ničí volné radikály a jsou tedy dokonalou prevencí mnoha zánětů, a dokonce údajně i rakoviny.

Jeřabiny harmonizují trávicí systém

Protože plody jeřabin výborně usměrňují činnost střev, zlepšují celkově jejich kondici. Obsažené látky pomáhají vylučovat žluč do střev, což velmi usnadňuje trávicí procesy. Pokud vás pravidelně trápí průjmy, vylaďte svůj organismus touto zdravou pochoutkou. Výborně jeřabiny pomáhají také při dlouhodobém nechutenství. V případě, že se vás tyto potíže týkají, vyzkoušejte jogurtovou kúru. Po dobu dvou až tří týdnů si dejte každé ráno jogurt s malou lžičkou podrcených suchých jeřabin. Budete mile překvapeni, jak vám bude brzy lehko a fajn.

Revmatismus a bolesti kloubů

Pokud vás trápí právě tyto potíže, popíjeje pravidelně jeřabinový čaj nebo si dopřejte jeřábové koupele. Sušené plody si večer namočte do studené vody, druhý den je nechte projít varem, následně 15 až 20 minut louhovat a roztok vlijte do napuštěné vany. Tato lázeň vám poskytne uvolnění bolavých a unavených svalů a budete se opět hýbat bez zbytečných bolestí.

Dna a močové kameny

Obsažené látky v jeřabinách dokonale eliminují veškeré záněty v těle a zároveň podpoří rychlejší vylučování moči a eliminují přebytečné zadržované vody. Takže jde i o výborný přírodní prostředek proti dnes tak časté dně, močovým kamenům a písku v ledvinách.

Dejte vale atopickým ekzémům

Jeřabinová kůra vás dokonale zbaví i mnohých kožních problémů. Dělá dobře i lidem postiženým lupénkou. Zkuste opět koupele nebo pravidelné omývání jeřabinovým odvarem. Účinnost podpoříte i vnitřním užíváním.

Jeřabiny snižují rizika cukrovky

Jeřabiny jsou také velmi účinnou prevencí cukrovky. Protože obsahují glukózu a invertní cukry, nepotřebují ke štěpení žádný inzulin a snižují hladinu krevního cukru v těle.

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.ifauna.cz, www.novinky.cz