Červené střapce malviček jeřábu ptačího lemující cesty jsem vždy sledoval s určitou nostalgií končících prázdnin. Lákavé plody svádějící k ochutnání jsou však pro svou trpkost a svíravou chuť nepoživatelné. Tedy byly – až do roku 1820, kdy někde v okolí malé obce Ostružná na severní Moravě ochutnali pastevci ovcí pár zralých jeřabin lahodné, sladkokyselé chuti jen s nepatrnou příchutí trpkosti.
Otužilý ovocný jeřáb
Právě v Osružné začala slavná pouť mutace jeřábu ptačího, kterou botanici nazvali jeřáb sladkoplodý moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica). Stačilo pak méně než 200 let a tento vítaný ovocný druh našel „domovské právo“ v mnoha zejména severněji položených zemích světa, kde bez obtíží prospívá.
Od původního jeřábu ptačího se kromě chuti snadno rozliší zoubkováním listů:
- Listy původního druhu jsou celokrajově zoubkované.
- U sladkoplodého dosahuje zoubkování jen do horní poloviny listu.
Co ukrývají oranžové plody?
Plody – malvičky – jsou neobyčejně bohaté na vitamin C (až 200 mg), karoteny, cukry, organické kyseliny, pektinové látky a zvláště velmi cenný rutin.
Léčivé účinky plodů i listů se uplatňují při poruchách močového ústrojí (mají močopudné účinky), samotné plody zase snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Všichni diabetici znají důležitou náhražku za řepný cukr, sladidlo Sorbit, extrahované právě z plodů jeřábu. Jeřabiny jsou tedy ovocem vhodným i pro diabetiky.
Jak jeřabiny sklízet a zpracovávat?
Plody sklízíme co nejpozději, až po změknutí malviček, koncem srpna a v září. Pak teprve budou vyzrálé a sladké, a také nejhodnotnější co do obsahových látek. Promeškáme–li však přesný čas sklizně, postarají se o ni hejna ptáků.
- V domácnosti připravujeme z malviček sladkoplodého jeřábu výtečné kompoty úspěšně zastupující brusinky.
- Zavařovat je můžeme i v kombinaci s hruškami nebo s jablky, čímž kompoty získají zvláštní nenapodobitelnou příchuť.
- Z jeřabin lze připravit i chutné marmelády, džemy, pasty a známou pálenku „jeřabinku“.
Kdo chce využít všechny vitamíny beze ztráty, může si jako zdravý elixír dopřát hrst jeřabin rozmačkaných s medem a kupříkladu jogurtem, který výraznou, až ostrou chuť zjemní.