Stále více se prokazuje, že kvalitu našeho vidění ovlivňuje to, co jíme. Vhodně zvolenou stravou můžeme některým problémům s očima předcházet nebo alespoň zpomalit jejich nástup.
Rada našich babiček, abychom jedli hodně mrkve, protože pak budeme dobře vidět, se ukázala jako pravdivá. Mrkev totiž obsahuje spoustu karotenoidů, které jsou přirozenou součástí oční sliznice. Nejznámějším z nich je vitamin A, který posiluje zrak a přispívá k udržení jeho dobrého stavu. Dobrým zdrojem karotenoidů jsou žluté, oranžové nebo červené druhy ovoce a zeleniny, přičemž ve větším množství bychom měli konzumovat především mrkev, rajčata a pomeranče.
Mrkev skutečně pomáhá zachovat ostrý zrak
Jídelníček pro ostrý zrak a zdravé oči
Mezi karotenoidy patří také lutein a zeaxantin, které jsou soustředěny zejména ve žluté skvrně – malé části sítnice zodpovědné za centrální vidění. Oba přispívají k posilování obranného systému oka, jejich koncentrace ovšem s věkem klesá.
- Dobrým zdrojem luteinu je špenát, brokolice, mangold a další zelená listová zelenina, ale také zelí, růžičková kapusta nebo vaječný žloutek.
- Zeaxantin je ve vysokém množství obsažen také v zelené listové zelenině, dále v kukuřici, dýních, mandarinkách a nektarinkách.
- Vstřebávání a využití luteinu zlepšuje lecitin, který také vyživuje oční nerv a stabilizuje slzný film. Nejvíc lecitinu obsahuje vaječný žloutek a játra, najdeme ho ale také v ořeších a semínkách, v květáku, zelí či kapustě.
Jídelníček významně ovlivňuje zdraví očí
K ostřejšímu vidění přispívají také látky zvané antokyanosidy, které jsou obsaženy především v borůvkách. Pokud je jejich sezona, měli bychom co nejčastěji zkonzumovat šálek borůvek denně, případně popíjet čaj připravený ze dvou až čtyř lžic rozmačkaných borůvek. Podobné látky, které zlepšují zrak, obsahují i ostružiny, maliny, hroznové víno a slivoně.