Dříve se tradovalo, že mrtvice nejvíce hrozí „sedmdesátníkům“. Dnes už postihuje i mladší ročníky. A popravdě není se čemu divit. Kromě genetických predispozic jsou spouštěči onemocnění i stres, kouření, alkohol a samozřejmě nezdravá strava. Tenhle „balík neřestí“ mívá dohru v podobě mrtvice, která se stává jednou z nejobávanějších civilizačních chorob. Chcete se jí vyhnout? Prvník krok, který musíte udělat je změna jídelníčku. A tady je osm „starterů“, které by tam neměli chybět!

Autor videa Loono vás seznámí s dalšími fakty o mrtvici. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Ovesné vločky

Někdo říká, že tahle obilnina je pro králíky. Ale kdepak, vám se bude hodit také! Tahle obilnina obsahuje velké množství vlákniny, která se váže na cholesterol a doslova ho „vyhání“ z těla ven. Odborníci proto doporučují denně jíst2,5 hrnku kvalitních ovesných vloček (třeba jako kaši, mňamku s jogurtem a ovocem) a budete mít riziko mrtvice o poznání nižší.

Kvalitní jogurtem

Mléčné výrobky obsahují probiotika, která dělají dobře střevům. Možná to nevíte, ale zdraví tohoto trávicího orgánu úzce souvisí s kondičkou vašeho mozku. Proto se snažte dát střevům vše, co potřebují. Dobrou volbou jsou například nízkotučné jogurty k snídani.

Fazole

Aby tělo vstřebalo porci probiotik, potřebuje doplnit i prebiotika. Jde o nestrávenou vlákninu, která podporuje růst dobrých bakterií ve střevech. Kde ji najdete? Třeba ve fazolích. Ale pozor, nikdy nekupujte fazole v konzervě. Nemají takovou výživovou hodnotu a jsou vám prakticky k ničemu. Raději si dejte tu práci a kupte luštěniny v pytlíku a uvařte si je sami. Odměnou vám bude pořádná dávka prebiotik.

Cibule

Je aromatická a štiplavá. Pokud tyhle drobné nedostatky cibuli odpustíte, máte vyhráno. Zelenina totiž obsahuje látky zvaná flavonoidy, které snižují riziko mrtvice o celých 20 %. Proto neváhejte a uvařte si k večeři cibulačku nebo si opečte topinky s cibulí.

Lněná semínka

Mozek tvoří z 60 % tuk. Proto ke svému dobrému fungování potřebuje esenciální mastné kyseliny. Tyhle látky najdete třeba ve lněných semínkách, vlašských oříšcích nebo chia semínkách. Výzkumy navíc prokázaly, že omega 3 kyseliny jsou navíc účinnou prevencí proti mrtvici. Tak neváhejte a využijte oříšky či semínka jako posypku do polévky, na sendviče nebo do kaše!

Červené víno

Přesto, že se jedná o alkohol, občasná sklenička vás nezabije. Obzvlášť, když budete vědět, že dvoudecka červeného vám může ještě vylepšit zdraví. Obsahuje totiž antioxidant resveratrol, který výrazně snižuje recidívu (tedy návrat) mozkové příhody.

Mořské ryby

Pravdou je, že národy, které mají ryby pravidelně na talíři mívají menší riziko chorob. Asi na tom něco bude i v případě mrtvice. Podle výzkumů tučnější ryby jako losos, tuňák, pstruh nebo makrela jsou bohaté na vitamin D, který posiluje mozek. A dobrý mozek je tou největší prevencí proti zákeřným chorobám.

Ovoce a zelenina

O blahodárnosti ovoce a zeleniny bylo napsáno hodně. Nejenom, že se jedná o nekonečný zdroj vitaminů, minerálů a vlákniny, ale hlavně o nízkokalorickou stravu. Pokud si budete dělat ovocno-zeleninový jídelníček nezapomeňte na plody s vyšším podílem draslíku jako jsou banány, brambory, rajčata, sušené švestky, meloun nebo soja. O draslíku se totiž ví, že udržuje optimální krevní tlak a tudíž zabraňuje mrtvici. Takže další dobrá zpráva!

Co je tabu

Co je tabu: Zkuste omezit konzumaci cukru, bílé mouky, tuky, margaríny, minerální vody (obsahují soli, které zbytečně zanášejí cévy), sůl, alkohol a jakékoliv tučné lahůdky.