Prebiotika jsou v podstatě potravou a substrátem pro probiotika. Co nejlehčeji řečeno, jsou to oligosacharidy, které sice vy sami nemůžete strávit, zato bakterie a mikroby ve vašem těle ano.

Proto prebiotika vlastně podporují růst a vývoj těch správných bakterií, které mají pozitivní účinek na zdraví celého vašeho těla. Podívejte se na 7 prebiotických potravin, které mohou velice pomoci vašim střevům a celkově jejich zdraví. Je z čeho vybírat.

Video o potravinách pro zdraví vašich střev najdete na Youtube kanále 9NEWS:

Zdroj: Youtube

Jídla pro zdraví střev

Jako první je na seznamu prospěšných prebiotických potravin banán. Banány kromě vlákniny a zdravých cukrů obsahují také inulin, což je typ prebiotické vlákniny, který pomáhá stimulovat růst dobrých střevních bakterií.

Další potravinou obsahující prebiotika je česnek. Ten je bohatý na takzvané fruktany, což je dobře známá prebiotická vláknina. Fruktany totiž podporují růst klíčových mikrobů, kteří se starají nejen o zdraví vašich střev, nýbrž celého těla.

Další potravinou, kterou byste mohli zařadit do svého jídelníčku, je ječmen. Ječmen se z obilovin používá snad nejméně a je to škoda. Má totiž spoustu benefitů pro vaše střeva, je bohatý na vlákninu a bílkoviny.

Ječmen se umístil na prvním místě, co se týče obilovin s obsahem prebiotik. Vyživuje střevní mikroby, které pomáhají udržet normální zdravý stav střev. Jako další prebiotickou potravinu pak máme kiwi.

Oblíbené exotické ovoce obsahuje hojné množství polyfenolů, které mají prebiotickou aktivitu. Tím pádem podporují zdraví prospěšnou střevní flóru. Proto není od věci zařadit kiwi do vašeho jídelníčku, obzvláště v těchto teplých měsících, kdy se konzumuje velké množství ovoce.

Prebiotika pro střeva

Pokud jíte luštěniny, vyhráli jste zdravá střeva, jelikož v podstatě kterákoliv luštěnina je naprosto dokonalým zdrojem prebiotik. Jak asi všichni víte, po konzumaci luštěnin se zkrátka a dobře objevuje plynatost. Je to naprosto normální a není se za co stydět.

Je to totiž důkaz, že vaše střevní flóra je naprosto v pořádku a fermentuje prebiotickou vlákninu, která je pro ni zdravá.

Předposlední potravinou obsahující prebiotika je oves. Ten je, stejně jako ječmen, velice bohatý na beta-glukan, což je prebiotická vláknina, která podporuje růst zdravých střevních mikrobů. Navíc konzumace ovsa není přínosná pouze pro vaše střeva, jelikož také pomáhá řídit hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

A poslední prebiotickou potravinou v našem žebříčku jsou brambory. Brambory jsou velice výživným jídlem a obsahují jak ve slupce, tak v dužině opravdu hojné množství prebiotické vlákniny, která pomáhá udržet zdraví vašich střev.

Související články

Zdroje: www.lekarna.cz, www.blendea.cz