Pokud patříte k jedincům, kteří rádi dbají o své zdraví, podpořte ho správnou volbou potravin. Některé z nich totiž obsahují velmi prospěšné látky, které vám pomohou nejen déle vypadat mladě, ale dle odborníků se podílejí i na delším aktivním životě. Která jídla to jsou a prodlužují život?

Chcete znát 5 potravin, které byste měli jíst, pokud chcete žít déle? Podívejte se na toto YouTube video na kanále D.O.K. TV:

Zdroj: Youtube

Podpořte své zdraví

V současné době se dožíváme mnohem vyššího věku než kdysi. Velký podíl na tom má dozajista moderní medicína a znalosti o zdravém životním stylu. Dlouhověkost dnes opravdu není nedosažitelná. A každý z nás může své zdraví podpořit i vhodnou a správně vybranou stravou.

Lékaři a výživoví poradci doporučují jíst potraviny, které obsahují látky zpomalující tzv. oxidační stres. Jedná se o stav, kdy je v těle přebytek volných radikálů a kyslíkové sloučeniny na sebe vážou veškeré antioxidanty a zbylé nespárované volné radikály. Tento druh stresu následně spouští mnoho degenerativních procesů v našem těle jako například předčasné stárnutí, cukrovku, vysoký krevní tlak nebo rakovinu. Které potraviny by tedy měly být na denním pořádku?

Ovoce a zelenina

Pokud si chcete prodloužit život, dopřávejte si často ovoce a zeleninu. Jsou doslova nabité tolik potřebnými vitamíny, plné minerálů, antioxidantů a užitečné vlákniny. Navíc vás budou chránit přes srdečními chorobami a snižují i rizika rakoviny.

Dr. Patel vysvětlil, že bobulovité ovoce, listová a sytě barevná zelenina je obzvláště prospěšná. Dodal: „Usilujte o alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně – velikost porce je obvykle jeden šálek syrové listové zeleniny, ½ šálku jiné zeleniny nebo ovoce, nebo malé celé ovoce jako jablko nebo banán.“

Ořechy a semínka

Obě tyto potraviny obsahují zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, díky čemuž skvěle snižují riziko srdečních onemocnění, podporují regulaci správné hmotnosti a poskytují organismu základní živiny. Dr. Patel říká: „Konzumujte malou hrst ořechů nebo semínek ke svačině nebo si je přidávejte do jídla. Dávejte však pozor na velikost porcí, protože jsou poměrně kalorické.”

Celá nedrcená zrna

Do svého jídelníčku také pravidelně zařazujte jakákoliv celá zrna. Může jít o proso, hnědou rýži, ale i quinou. Všechna celá zrna obsahují vysoký podíl vlákniny a komplexních sacharidů, což pozitivně ovlivňuje regulaci hladiny cukru v krvi a podstatně snižuje rizika cukrovky a srdečních onemocnění. „Celá zrna by měla být primárním zdrojem sacharidů ve vaší stravě. Zaměřte se na tři až šest porcí denně v závislosti na vašich energetických potřebách,“ dodává Dr. Patel.

Olivový olej

Zcela určitě nezanedbávejte i blahodárné účinky olivového oleje. Používejte ten extra panenský. Jeho pravidelná konzumace je spojená s nižším rizikem srdečních onemocnění a delším životem, a to díky obsaženým mononenasyceným tukům a velkému počtu antioxidantů.

Luštěniny

Stejně tak vkládejte do svého jídelníčku pravidelně luštěniny. Fazole, čočka i cizrna jsou plné zdravé vlákniny a obsahují užitečné vitamíny a minerály. Snižují rizika srdečních onemocnění a vždy poskytnou potřebnou energii. Doktor Patel řekl: „Zařaďte do jídla dvakrát až třikrát týdně luštěniny. Typická porce je asi ½ až jeden šálek vařených luštěnin.“

Červené víno 

Dokonce si pro své dobré zdraví a dlouhověkost můžete občas naordinovat i sklenku červeného vína. Opět prospějete vašemu srdci, a to díky přítomnosti antioxidantu zvaného resveratrol. 

Hořká čokoláda

A pokud holdujete čokoládě, dopřávejte si vždy tu hořkou a v prvotřídní kvalitě. Je totiž bohatá na antioxidanty. „Příležitostně si můžete pochutnat na malém kousku, asi tak 20 gramů,“ dodal doktor Patel.

Související články

Zdroje: www.express.co.uk, www.dotyk.cz, www.g21-vitality.cz