Štěstí z ledničky
Bude tento rok tím šťastnějším podle předpovědi baby Vangy nebo se řídíte raději starým dobrým čínským horoskopem a s velkým očekáváním jste v únoru vstoupili do roku dřevěného draka? O konstelacích a pozitivních vlnách to ale tentokrát nebude. Jídla, která vás povzbudí a udělají šťastnými, jsou opravdová. Některá jsou možná i ve vaší kuchyni.
Ano, patří sem čokoláda. Ale jak Petr Havlíček upozorňuje, sladké není vhodným řešením. Existují mnohem důležitější potraviny, které dopomohou k harmonii těla a tím také k pohodě hlavy.
Pestrost a kvalita jídelníčku svědčí i dobré náladě
Důležitá je především vyvážená dieta čili pestrý jídelníček, který obsahuje adekvátní množství makro i mikro živin. Důležitá je vláknina, zakysané výrobky, které jsou zdrojem probiotik a také prebiotika, v neposlední řadě i antioxidanty. Které potraviny jsou ty úplně nejlepší?
Zdrojem těchto všech látek a navíc i takových, které přímo souvisí s uklidněním, funkcí mozku a nervů či produkcí serotoninu, jsou především tyto běžné potraviny.
Pro zdraví mozku a pocitu pohody také přispívají potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny. K těm patří mastné ryby, ale i semínka a ořechy, avokádo či kvalitní oleje. Na omega 3 je nejbohatší olej ze lněného semínka, chia či konopí.
Ovoce obsahující velké množství vlákniny jako bobuloviny čili zahradní a lesní drobné ovoce a nejlépe tmavé ovoce. Jde tedy konkrétně o borůvky a ostružiny, i když ostatní jsou významné také.
Zdrojem prebiotik jsou například zelené banány, antioxidanty jsou přítomné ve všem ovoci a zelenině.
Probiotika vám zajistí zařazení kefíru, jogurtu nebo kombuchy, kimči, tempehu, miso a sójové omáčky, ale i dalších kvašených druhů ovoce a zeleniny. Nezapomínejte ani na kysané zelí, které je u nás doma časté, ale už na něj také zapomínáme a není na jídelníčku tak často, jak by si zasloužilo.
Štěstí na dně skleničky, ale bez alkoholu
Velmi bohaté na antioxidanty jsou také nápoje, mezi kterými exceluje káva a zelený čaj i kvalitní kakaový prášek čili zmiňovaná čokoláda. Jak jste již mockrát slyšeli i četli, nejvhodnější je velmi hořká čokoláda, která obsahuje málo cukru.
Velkým množstvím antioxidantů, ale také protizánětlivých a snad také antidepresivně působících látek disponuje kurkuma. Výrazné žluté koření se zemitou chutí je u nás málo používané. Najdete jej ale ve směsi na karí, hodí se na přípravu mas i rýže, ale také do zlatého mléka. To ač exotické, dnes patří do povědomí především těch, kteří hledají zdraví v přírodních prostředcích.
Zdroje: cnet.com, healthline.com