Dříve se mu říkalo korocél či ranocél, hojílek, hítrocíl, volský či psí jazyk. Dnes ho asi znáte pod názvem jitrocel kopinatý a jedná se o jeden z vůbec nejznámějších jitrocelů, které se u nás vyskytují. Říká se o něm, že je králem mezi léčivkami. I lékopisy udávají jitrocel větší a prostřední jako možnou náhradu kopinatého, ale jsou vždy až druhou volbou. Kdysi dávno ho v bitvách používali vojáci na rány a častokrát to byla jediná možnost a účinná první pomoc.

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)

Vytrvale rostoucí odolná rostlina dorůstá do výšky 10 až 30 cm. Má krátké, větvené oddenky a listy uspořádané do několika přízemních růžic. Mají vzpřímený tvar a mohou být až 25 cm dlouhé. Čepel je špičatá, někdy i poněkud zubatá. Z růžice vyrůstají pětihranné stvoly, které jsou delší než listy. Po odkvětu vznikají plody v podobě vejčitých tobolek, které mají dvě hnědá semena.

Jitrocel je mistr v množení semen

Drobné bílé kvítky mají specifickou vůni a objevují se od května do září. Díky opylení dokáže jediná rostlina vyprodukovat 2 500 ks semínek. Jitrocel je často v místech, kde je mírně vlhká, ideálně hlinitopísčitá půda. Nejlépe se mu daří v polostínu, ale často je možné ho vidět i na místech s přímým slunečním svitem. Vyskytuje se na loukách, mezích, příkopech, na polích, zahradách i stráních.

Je i prvotřídní léčitel

Spektrum využití jitrocele je velmi široké od gastronomie, včelařství, chovu hospodářských zvířat až po jeho léčebné účinky. V historii byl nazýván chladivou bylinou. Jeho účinek je protizánětlivý, tišící, vysušující a hojivý. Jitrocel obsahuje až 2 % glykosinu akubinu, který má tlumivý vliv na centrální nervovou soustavu. Dále obsahuje třísloviny, enzymy, vitamín C, sliz, kyselinu křemičitou a draselné soli.

Obecně jitrocel kopinatý působí pozitivně proti kašli a celkově se jedná o jeden z nejlepších prostředků k překonání nachlazení nebo angíny. Stejně tak dobře funguje na záněty horních cest dýchacích či astma. Dokáže totiž dutiny perfektně zbavit hlenu. Často je jitrocel doporučován i při potížích s trávením.

Jitrocelový sirup za studena

Co budete potřebovat: sklenici se šroubovacím uzávěrem, tmavý cukr nebo med, jitrocel kopinatý, množství podle velikosti sklenice.

Čerstvé listy jitrocele nejprve omyjte a natrhejte na malé kousky. Do čisté a sterilizované sklenice natlačte tak 1 cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele. Následně zasypte cukrem, použít můžete i med a opět vložte lístky jitrocele.

Tento postup opakujte, dokud sklenice nenaplníte. Závěrečnou horní vrstvou je cukr nebo med. Sklenici uzavřete a nechte 10 dní stát na teplém místě, vyhněte se však slunečním paprskům. Po uplynutí lhůty sirup slijte, listy vymačkejte či sceďte. Sirup skladujte v lednici. Z jedné zavařovací sklenice byste měli udělat asi 400 ml sirupu.

Jak sirup užívat

Jitrocelový sirup je přírodní prostředek proti kašli a nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, rozpouští a uvolňuje hleny, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, usnadňuje odkašlávání a je velkým pomocníkem při katarech a astmatu. Užívá se 1 lžíce 3x denně (ne před spaním).

Zdroje: www.bylinkovo.cz, www.popelky.cz, www.bylinky-exherbis.cz, Janča - Zentrich: Herbář