Akné a jizvičky - bolestivé téma dospívajících

Akné není jen problémem náctiletých. Někdy se projeví i v dospělosti, často provází hormonální změny, ale má i různý jiný původ. Všichni, kdo se léčí s akné, řeší hlavně vzhled, zmírnění zánětů kůže a následná drobná zjizvení. Během výskytu akné můžete situaci vždy zlepšit, ale také bohužel snadno zhoršit.

Nevhodnou péčí akné i jizvičky zhoršíte

Vřídky na kůži nikdy nevymačkávejte. To se rozhodně jednodušeji řekne, než udělá. Vymačkávání a ošetření akné je lepší nechat na odbornících a lékařích. Každý, kdo trpí akné, by se měl soustředit jen na zabránění šíření akné a na jeho případné zmírnění. Uvědomme si, že pokud nedokážeme odstranit příčinu, akné prostě nezmizí.

Jizvám i akné se věnují lékaři a další odborníci

Jizvy, ať už po akné nebo po různých zákrocích či poraněních, jsou velkým tématem a na jejich odstranění jsou lidé schopni vynaložit nejen velké úsilí, ale i peníze. Přírodní léčiva nejsou schopna obnovit poškozenou pokožku, pomohou však ke zdravějšímu vzhledu, sjednocení barvy pokožky, k jejímu vypnutí, ale hluboké jizvy po obzvláště těžkém průběhu akné nezmizí. Na ošetření a alespoň částečnou nápravu je potřeba použít mechanické očištění, peeling, laser, mikrojehličky a další techniky a nástroje.

Léčbu zjizvení po akné hledejte v přírodě

Než se vrhnete na obnovou vzhledu pokožky po akné u dermatologa nebo certifikované kosmetičky, můžete vyzkoušet, jak vaší kůži a jizvičkám prospějí přírodní léčiva. Seznam není dlouhý, zato mnohá tato léčiva ověřila i věda.

Aloe je v léčbě pokožky nepřekonatelná

Nejznámější rostlinou v péči o pleť je rozhodně zázračná aloe. Není divu, že se používá hojně i v dermatologii a kosmetice. Dokonce ji lze užívat i vnitřně, a to i na jiné problémy než jen ty kožní. Aplikace gelu z aloe pravé by měla pomoci především se zmírněním zánětu a velikostí případných jizviček i s vyhlazením pleti. Gel je potřeba nechat působit zhruba 20 minut, než jej opláchnete vodou.

Jizvičky zneviditelní i jablečný ocet

I jablečný ocet nebo citronovou šťávu lze použít na jizvami poškozenou pokožku, nikoliv však během zánětlivého stádia akné. Jablečný ocet rozdřete čistou vodou v poměru 1:4 a kosmetickým tamponem naneste na kůži. Doporučuje se ponechat na pokožce alespoň čtvrt hodiny a opláchnout. Citronová šťáva se v kapičkách aplikuje přímo na jizvy. Dobře působí především na barevné odchylky na kůži a celkově zmírňuje viditelnost jizviček.

Oleje pro zmírnění jizev po akné

Z olejů se velmi doporučuje šípkový a pro nás exotický olej z černého sezamu (Nigela sativa). Oba oleje pomáhají proti zánětům, změnám barvy pleti i viditelnosti jizev. Černý sezam se dokonce doporučuje i jako prevence proti vzniku akné.

Zdroje: https://www.healthline.com, https://vitalitis.cz