Z botanického hlediska je jmelí velice zajímavou rostlinou. Jde o poloparazitickou bylinu z čeledi santálovitých, která se uchycuje na kmenech stromů a vytváří stálezelené keříky kulovitého tvaru. Z hostujícího stromu odebírá minerální látky a vodu. Fotosyntézu si však zajišťuje jmelí samo. Vlastnosti keře se liší podle „svého stromu". Například jmelí rostoucí na topolech, javorech, lípách a ořešácích je velmi jedovaté. Za nejkvalitnější jmelí je považováno to, které roste na jabloních, hlohu a dubu. Nikdy nekonzumujte bílé kuličky, která na keříku najdete. Bez ohledu na to, z jakého stromu jmelí pochází, jsou tato semena toxická.

Proč se pod jmelím líbáme

Jmelí fascinovalo už staré slovanské, keltské i germánské národy. V rámci novoročních oslav kněží keříky ze stromů odřezávali zlatým srpem a lidé si ho zavěšovali do domů. Věřilo se, že jeho přítomnost napomůže k početí. Díky této pověře se pod jmelím líbáme.

Jmelí pro štěstí

Zelený keřík také figuruje v křesťanských legendách. Vypravovalo se, že jmelí bylo původně rostoucím stromem, z něhož Josef vyrobil pro Ježíška kolébku. Ze stejného dřeva byl však vyroben i kříž, na němž byl Ježíšův život ukončen. Strom se za to tak styděl, že se rozpadl na malé větvičky a aby svou vinu odčinil, začal lidem nosit štěstí.

Účinky jmelí

Jmelí obsahuje glykoproteidy, peptidické toxiny, vodou rozpustné polysacharidy, alkaloidy, cholin, histamin, triterpeny, fenylové sloučeniny a řadu dalších látek. Ty pomáhají při léčbě vysokého krevního tlaku a zlepšují krevní oběh. Jmelí má schopnost odstraňovat vápenaté usazeniny na cévních stěnách, díky čemuž může být preventivním prostředkem proti infarktu a mrtvici. Také posiluje srdeční sval, léčí i choroby štítné žlázy, stimuluje imunitní systém, účinkuje i při závratích, a dokonce prý i proti hysterii. Posiluje totiž nervový systém a pomáhá omezovat úzkostné stavy a nervozitu.

Jmelí a rakovina

Na rozdíl od mnoha jiných doplňkových způsobů léčby rakoviny byl extrakt ze jmelí rozsáhle studován na lidech. Dohromady vyšlo zatím kolem 50 studií, díky nimž bylo potvrzeno, že podávání extraktu ze jmelí zvyšuje počet přirozených zabíječů (NK buněk), což jsou imunitní buňky, které bojují proti rakovině. Proto se výtažky ze jmelí v některých evropských zemích běžně předepisují lidem s rakovinou s cílem zlepšit kvalitu života a zmírnit symptomy.

Související články

Jak jmelí užívat

„Jakémukoliv užívání jmelí musí nutně předcházet konzultace s ošetřujícím lékařem a rozhodně nikdy svévolně nezvyšujte předepsané dávkování. Po poradě s lékařem se doporučuje vypít dva šálky odvaru ze sušených listů. Maximální denní dávka jsou 4 gramy listů, ale raději se spokojte s 1 gramem. Předávkování může způsobit opačný účinek nebo dokonce otravu,“ vysvětluje bylinkář a léčitel Martin Kolár. Ta se projevuje zvracením, průjmem, kolikou, dehydratací, neklidem a srdečním kolapsem. Jmelí také může interagovat s mnoha léky, včetně antikoagulancií, antidepresiv a léků používaných k léčbě srdečních onemocnění nebo vysokého krevního tlaku.

Děti a jmelí

Bílé bobulky mohou lákat děti, které si mohou myslet, že jde o bonbóny. „Obvyklé požití několika málo (1–4) bobulí dítěti neublíží a postačí je jen zapít sklenkou čaje, vody, džusu nebo mléka. Teprve při vyšším počtu bobulí se podává přiměřená dávka aktivního uhlí. Nehrozí však nic horšího než nespecifické podráždění zažívacího traktu. Barva použitá na pozlacení jmelí toxická není," píše MUDr. Hana Rakovcová z Kliniky pracovního lékařství 1. LF UK v Praze a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Čaj ze jmelí

Jelikož se účinné látky ve jmelí ničí vysokou teplotou, připravuje se macerát studenou cestou. 3 gramy sušeného jmelí zalijte 1 l studené vody. Nechte odležet přes noc, ráno zahřejte na teplotu maximálně 40 °C a zceďte. Popíjejte ve 3 dávkách během dne.

Tinktura ze jmelí

150 g sušených listů nasypejte do nádoby se širším hrdlem. Zalijte 100 ml bezbarvého alkoholu o koncentraci 40-60 %. Jmelí by mělo být potopené. Macerujte na tmavém místě 6-8 týdnů. 1x denně protřepejte. Po uplynutí měsíce a půl tinkturu přeceďte, listy přes sítko vymačkejte a nechejte několik dní usadit. Užívejte maximálně 8 týdnů. 15-20 kapek rozpusťte ve sklenici vody, pijte 2-3x denně.

Zdroj: www.denik.cz, www.living.iprima.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.healthline.com, www.pediatriepropraxi.cz