Krevní tlak je důležitá informace, která nám vypovídá leccos o našem zdraví. Hypertenze neboli příliš vysoký krevní tlak, může mít bez náležité léčby a správné životosprávy mnohdy i tragické následky. Proto je nesmírně důležité jeho hladiny pravidelně hlídat. A jako skvělá prevence správného tlaku vám poslouží i pravidelná konzumace jogurtů.

Jak připravit domácí jogurt se podívejte v YouTube videu na kanále Dnes Vaří Děda:

Zdroj: Youtube

Jogurt na tlak doporučuje lékařka

„Pokud bojujete s vysokým krevním tlakem, zařaďte do svého jídelníčku více jogurtu,“ říká doktorka Zakharová. Jedná se o zdravou potravinu, která je nejen plná důležitých minerálů a vitamínů, ale i látek, které se podílejí na správné regulaci krevního tlaku. Díky tomu je jogurt i výbornou prevencí před srdečními a cévními chorobami.

„Jogurt je mléčný výrobek, který obsahuje minerály, vápník, draslík a hořčík a také vitamín D. Tyto minerály prokazatelně snižují krevní tlak díky jejich přímému účinku na stěny tepen. Některé kaseinové a syrovátkové aminokyseliny nacházející se v mléčném mléce navíc působí jako ACE inhibitory. Inhibují renin-angiotensinový systém – to je hlavní systém kontroly krevního tlaku díky reabsorpci sodíku a vody,“ říká lékařka Taťána Zacharová.

Přírodní metoda

Tato ne zcela známá, ale účinná metoda funguje hlavně u jedinců s vysokým tlakem. Účastníci výzkumu s vyšší spotřebou jogurtů zaznamenali mírné snížení jak systolického, tak diastolického krevního tlaku. Doktorka Zakharova doporučuje konzumovat vždy přírodní jogurt vyrobený z živých kultur, abyste zároveň zvýšili příjem probiotik. „Vyhněte se ochuceným jogurtům, protože mohou obsahovat umělá aromata, barviva, emulgátory a sladidla," dodává.

Kolik jogurtů denně

Konzumace pouhých 2 porcí jogurtu týdně může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o celých 20 %. U lidí s normálním krevním tlakem nebyly pozorovány žádné změny.

Bomba pro imunitu

Jogurty si dopřávejte i nyní během zimy, protože budete chránit své zdraví před zbytečným nachlazením a jinými nepříjemnými nemocemi. „Obsahují totiž mnoho živin a zdraví prospěšných probiotických mikroorganismů, které tělo velice potřebuje i pro posílení imunity,“ popisuje profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc., z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Související články

Zdroje: www.dzen.ru, www.med2.ru, www.ledbiny.cz, www.prozeny.cz