Jsou dusičnany skutečně nebezpečné?
21. 3. 2017

Jsou dusičnany skutečně nebezpečné?

I když může zelenina obsahovat dusičnany, dodává nám proti nim zároveň „protijed“. Vitamín C je dokonce promění na látky prospěšné při vysokém krevním tlaku. Horší je to s dusičnany v uzeninách…

Samotné dusičnany vám potíže obvykle nezpůsobí. A nebezpečné nejsou ani dusitany, na které dusičnany přeměňují v našem trávicím traktu bakterie. Dusitany se však mohou dále slučovat se sekundárními aminy a tvořit tak karcinogenní látky, nitrosaminy (N-nitrososloučeniny). Sekundární aminy pocházejí například z konzumace alkoholických nápojů, z některých léků či z vdechování tabákového kouře.

Ani listové zeleniny se nemusíte obávat

Naopak vitamin C pomáhá nitrosaminy přeměnit na oxid dusnatý, který je při hypertenzi, diabetu a oběhových potížích dokonce prospěšný. Zelenina sama tak obsahuje „protijed“; kromě vitaminu C má podobnou schopnost i vláknina a vitamin E.

Dusičnanů v zelenině (na rozdíl od reziduí pesticidů) se tedy nemusíte zbytečně obávat. To však neplatí pro kojence do 3 měsíců. Jejich metabolismus funguje odlišně, a proto pro ně mohou být dusičnany i smrtelně nebezpečné.

Proti dusičnanům v uzeninách je zelenina zcela nevinná

Pozor na dusitanové soli

Nitrosaminy, které pravděpodobně zvyšují riziko vzniku nádorů v trávicím traktu, tak nemusí po konzumaci dusičnanů vůbec vzniknout. Rizikovější než zelenina tedy mohou být růžové uzeniny, které zcela jistě obsahují dusičnany či přímo dusitany, ale už nikoliv vitaminy a vlákninu. Dusitanové soli se běžně používají ke konzervaci, obsahují je především masné výrobky, ale i některé sýry.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

dusičnany ve vodě

(VWPsQNuCb-ukQmV6Q2vx1Z4Vj7aPZYTw), 21. 3. 2017, 10:50

Zajímalo by mě, když voda obsahuje větší množství dusičnanů a používám ji pouze na vaření - třeba polévky se zeleninou, jestli i zde dusičnany se přeměňují na oxid dusnatý? Voda se nedoporučuje konzumovat, ale v celé vesnici je takováto voda. My ji nepijeme, jen z ní vařím. Ale většina obyvatel ji i pije.

RE: dusičnany ve vodě

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 21. 3. 2017, 22:22

Dobrý den, i v polévce může nějaký vitamín C zůstat, a určitě ho bude obsahovat, pokud až při podávání přidáte čerstvou pažitku, petrželku, popenec nebo jiné bylinky… a záleží i na stravě v průběhu dne, na případném kouření (a dokonce i na zdravé střevní mikroflóře). Dusičnany se na oxid dusnatý přeměňují až v těle. Polévky navíc člověk vypije méně, nežli vody, snad se tedy nemusíte obávat. Případně existují filtry, které nadlimitní množství dusičnanů z vody odstraňují...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS