Pokud jste patřili k jedincům, kteří vybírali z melounů každé semínko, udělejte změnu. Určitě jste doteď netušili, že se dobrovolně zbavujete velmi zdravé potraviny. Semínka melounu, ať už vodního, cukrového, či galie, zdaleka nejsou jen odpad, ale naopak obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, které by váš jídelníček neměl postrádat.

Jak pěstovat melouny? Na cenné rady a užitečné tipy se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu marketingraselina:

Zdroj: Youtube

Zdroj vitamínů a minerálů

Malá melounová semínka v sobě skrývají překvapivě velké množství vitamínů a minerálů. Jsou bohatá na vitamíny skupiny B, včetně B1, B6 a B9, dále obsahují vitamín E, hořčík, draslík, železo, zinek a fosfor. Tyto látky hrají důležitou roli v mnoha procesech v našem těle a podporují celkové zdraví.

Vláknina pro zdravé trávení

Melounová semínka jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro kvalitní trávení. Zároveň pomáhá regulovat pohyb střev, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podporuje pocit sytosti.

Zdraví srdce a cév

Díky obsahu antioxidantů jako je lykopen a flavonoidy, pomáhají melounová semínka chránit srdce a cévy před poškozením. Lykopen snižuje riziko srdečních chorob a mozkové mrtvice, zatímco flavonoidy posilují cévní stěny a zlepšují krevní oběh.

Posílení imunity

Vitamíny a minerály obsažené v melounových semínkách posilují imunitní systém a chrání organismus před nežádoucími infekcemi. Vitamín C podporuje tvorbu bílých krvinek, které bojují proti patogenům, zatímco zinek je důležitý pro správné fungování imunitních buněk.

Rozkousat nebo rozdrtit

Pokud chcete z melounových semínek získat to nejlepší, nepolykejte je celá. Naopak je řádně a pečlivě rozkousejte. Jinak by pouze procestovala trávicím traktem a tělo by si z nich nevzalo téměř žádné prospěšné látky.

Není nutné jíst semínka jen v jejich syrové formě, můžete si je například upražit na pánvi nebo v troubě a vychutnávat je jako křupavou pochoutku, která se hodí i do všech čerstvých salátů a zapékaných specialit.

Související články

Zdroje: www.pharmeasy.in/blog, www.region.rozhlas.cz, www.zdravestravovani.eu