Kvalitní kakao je bohatým zdrojem přírodních antioxidantů, které mají na organismus hned několik pozitivních vlivů. Krom toho v nich najdete také spoustu vitaminů a minerálů. Nejvhodnější je konzumovat kakaový prášek, který může být namletý jak z pražených, tak i z nepražených kakaových bobů. Prášek z pražených bobů mívá typickou čokoládovou chuť i barvu, ale za to prášek z nepražených bobů, nazývaný rovněž jako RAW kakao, obsahuje více cenných látek.
Jaké zdravotní benefity mají kvalitní kakao a čokoláda, se můžete dozvědět ve videu na YouTube, na kanálu Dr. Eric Berg DC:
Vlažný hrnek kvalitního kakaa
Než začneme vyjmenovávat jednotlivé zdravotní benefity kakaa, tak si ho rovnou můžete připravit. Nejdříve si ohřejte 250 ml rostlinného mléka maximálně na 60 °C, aby následně nedošlo ke zničení cenných látek. Poté přisypte jednu vrchovatou lžíci kakaového prášku, který ve vlažném mléce pečlivě rozmíchejte. Přidat můžete také špetku skořice, vanilky, macu nebo ashwagandhu. Následně si už jen vychutnejte teplý nápoj plný zdravotních přínosů pro vaše tělo.
Prevence srdečních onemocnění
Flavanoly obsažené v kakaovém prášku pozitivně ovlivňuje krevní oběh, jelikož pomáhají rozšiřovat a uvolňovat tepny i cévy. Správnou cirkulací krve se tak snižuje riziko srdečních onemocnění, mezi které se řadí především infarkt, zástava srdce či mrtvice. Mimo flavanolů se v kakau vyskytuje rovněž polyfenol a oxid dusnatý, které zlepšují průtok krve v mozku, čímž přispívají k prevenci před neurodegenerativními nemocemi, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
Snížení rizika vzniku rakoviny
Mezi další účinky tohoto přírodního antioxidantu patří absorbování nežádoucích radikálů spolu s jinými škodlivými látkami, což znamená, že pomáhá předcházet šíření nádorových buněk a způsobuje jejich smrt. Pozitivně tak ovlivňuje rakovinu prsu, prostaty, jater nebo tlustého střeva.
Regulace hladiny cukru v krvi
Lidé s diabetem 2. typu by měli taktéž zbystřit, jelikož kvalitní kakao reguluje vylučování inzulinu a zpomaluje trávení a vstřebávání cukru v trávicím traktu. Kromě toho kontroluje hladinu cukru v krvi a pomáhá snížit zánět u diabetiků. Zároveň snižuje chuť k jídlu, a proti tomu navozuje pocit sytosti, což vede k redukci váhy.
Superpotravina na vysoký krevní tlak
Vysokým krevním tlakem trpí v dnešní době spousta lidí, kteří by z tohoto důvodu měli do svého každodenního jídelníčku zařadit právě kvalitní kakao. To totiž zlepšuje hladinu oxidu dusnatého v krvi, a naopak snižuje krevní tlak. Vyměňte proto čaj a kávu za lahodné kakao, jenž vám pomůže se zbavit těchto zdravotních neduhů.
Zdroje: healthline.com, svetplodu.cz, zdravischuti.cz