V současné době se stále více jedinců zajímá o zdravý životní styl a odpovídající prevenci vůči mnoha nemocem. Jednou z cest je i zařazení určitých potravin, které mohou přispět k dlouhému a zdravému životu, do pravidelného jídelníčku.

A zcela jistě mezi ně patří i poslední léta tolik opěvované ovoce kaki. Latinský název má „Diospyros”, což v překladu znamená „božské ovoce”. Proč byste si ho měli často dopřávat a jaké v sobě skrývá zdravotní benefity?

Jak připravit vynikající, sladkokyselý džem z kaki ovoněný rumem? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Kateřina Pobřežní:

Zdroj: Youtube

Co je vlastně kaki?

Ve skutečnosti se jedná o plod stromu tomelu japonského, který má oranžovou až červenou barvu, měkkou a šťavnatou dužinu a tvarem připomíná pomeranč nebo rajče. Chuť kaki evokuje směs melounu, broskve a hrušky a je opravdu chutné, jen když je dobře vyzrálé.

Původem pochází z jihovýchodní Asie, a ačkoliv se pěstuje v Číně už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsané až v roce 1780. A proč je kaki tak zdravé a prospěšné našemu tělu?

Antioxidanty

Kaki je bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a úspěšně tak zpomalují proces stárnutí.

Vláknina

Vysoké množství obsažené vlákniny podporuje zdravé trávení, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a také snižuje riziko vzniku cévních onemocnění.

Vitamíny a minerály

Kaki je vzácné i díky obsaženým vitaminům a minerálům, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Vitamin C posiluje imunitní systém, vitamin A je důležitý pro zrak a draslík přispívá ke zdravému srdci.

Nízké množství tuku

Kaki je zároveň ovoce s nízkým obsahem tuku, což z něj činí vhodnou potravinu pro jedince, kteří si chtějí udržovat zdravou váhu. A jaké má kaki další benefity?

Podpora imunitního systému

Vysoký obsah vitaminu C výborně posiluje imunitní systém a pomáhá tělu úspěšně odolávat všem nebezpečným infekcím.

Zdravá střeva

Vláknina v kaki podporuje ve střevech přítomnost zdravých a užitečných bakterií a pomáhá předcházet zácpě.

Kvalitní pokožka

Vzhledem k obsaženým antioxidantům pomáhá toto ovoce chránit pokožku před poškozením a předčasným stárnutím.

Související články

Zdroje: www.frutas-hortalizas.com, cs.wikipedia.org, www.gastrofresh.cz