Avokádo

Množství kalorií: 161/100 g

Výhody: Možná vás to překvapí, ale avokádo se řadí opravdu mezi ovoce. Je plné mononenasycených tuků, které jsou zdravé pro vaše srdce. Avokádo je také bohaté na mnoho dalších mikroživin, včetně draslíku a vitamínů K, C, B5 (kyselina pantothenová) a B6 (pyridoxin). Kvůli množství kalorií ho však zkuste nekonzumovat každý den.

Mango

Množství kalorií: 99/100 g

Výhody: Toto sladké ovoce se pyšní vysokým obsahem sacharidů. Je však také známým zdrojem mědi, několika vitaminů B a vitamínů A a E. Nebezpečné je však v různých koktejlech a smoothies. Nepozorovaně tak dokážete zkonzumovat množství kalorií srovnatelné s fast foodem.

Banány

Množství kalorií: 89//100 g

Výhody: Banány jsou skvělou potravinou, pokud cvičíte a během tréninku potřebujete doplnit živiny. Obsahuje velké množství draslíku, který srovnává elektrolyty v našem těle. Navíc zelený banán je podle PubMed Central skvělým zdrojem odolného škrobu, který dokáže v nestrávené formě projít zažívacím traktem a zlepšit tak funkci střev. (Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)

Hrozny

Množství kalorií: 70/100 g

Výhody: Hrozny jsou antioxidanty a obsahují polyfenol, o kterém je známo, že předchází mnoha různým druhům rakoviny, například jícnu, plic, úst, hltanu, slinivky, prostaty a tlustého střeva. Rezervatrol, díky němuž je červené víno příznivé pro zdraví srdce, je druh pelyfenolu, který se nachází ve slupkách červených hroznů. Díky vysokému obsahu cukru jsou tyto rychlým zdrojem energie. Dejte si však pozor na množství, jež zkonzumujete.

Hrušky

Množství kalorií: 57/100 g

Výhody: Většina kalorií v hruškách pochází ze sacharidů (95 procent z celkových kalorií), proto jsou skvělou svačinkou na výlet nebo před cvičením. Hrušky mají vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, což je důležité pro zdraví střev a trávicího systému.

Švestky

Množství kalorií: 47/100 g

Výhody: Švestky jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C, K a kyseliny listové. Minerály přítomné v tomto ovoci zahrnují draslík, fluorid, fosfor, hořčík, železo, vápník a zinek. Jsou také bohaté na vlákninu. (Zdroj www.india.com)

BONUS: Sušené ovoce

Sušené ovoce je ovoce, u kterého byl téměř veškerý obsah vody odstraněn různými způsoby sušení. Zbývá energeticky bohaté občerstvení, které je navzdory své malé velikosti velmi výživné. Studie odhadují, že sušené ovoce obsahuje 3–5krát více mikroživin než čerstvé ovoce. Avšak díky vysokému obsahu přírodních cukrů je kaloricky bohaté a nebezpečné pro pacienty s diabetem. Oblíbená porce rozinek obsahuje 86 kalorií, sušené švestky a meruňky 67 kalorií a sladké datle 66,5 kalorií. (Zdroj: www.healthline.com)