Ovesná kaše se stala v oblasti zdravého životního stylu velkým trendem. A není se čemu divit! Jedná se o ideální snídani, která vás zasytí na celé dopoledne. Ovesné vločky mají perfektní nutriční složení, jsou plné důležitých živin a také skvěle čistí střeva od zbytků nezdravých potravin.

Přínos ovesných vloček

Proč je ovesná kaše tak zdravá? Díky ovesným vločkám, které jsou doslova nabité vlákninou. A právě ta velmi příznivě působí na střeva, zažívání a trávení. Kromě vlákniny obsahují ovesné vločky i celou řadu vitamínů B, vitamín K, železo, fosfor, lecitin, draslík, vápník, zinek a mnoho dalších cenných látek. Proto ovecné vločky skvěle dodávají energii a báječně působí proti únavě. Doporučují se při hubnutí, upravují vysoký krevní tlak, cholesterol a příznivě ovlivňují nervovou soustavu.

Připravte si základ a pusťte fantazii na špacír

Příprava ovesné kaše je naprosto banální, a tak vám nezabere moc času. Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě ovesné vločky. Stačí je nasypat do horké vody či mléka, jogurtu nebo kefíru. Pak už jen počkáte, až kaše zhoustne a vločky budou měkké. Takto si připravíte základ, který si můžete dochutit podle vašeho gusta a momentální chuti. Základ by neměl být příliš řídký, ani hustý, prostě tak akorát.

Pak přijde na řadu dochucení. Můžete využít vše, co vám chutná a neohrozí vaši postavu. Dopřejte si čerstvé či sušené ovoce, rozinky, různé oříšky a semínka. Pro zdravý efekt snídaně neslaďte cukrem a kaši si dochuťte raději medem, javorovým sirupem nebo sirupem z agáve. A jestli chcete opravdu zhubnout, vyměňte tato sladidla za skořici. I když je mírně nasládlá, nemá žádné kalorie, na druhou stranu obsahuje cenné antioxidanty. A další bonus? Stabilizuje hladinu krevního cukru, čímž přispívá k delšímu pocitu zasycení a omezuje chuť na sladké. Budete se mít báječně a vaše snídaně může být každý den naprosto jiná.

Kolik kalorií ovesné vločky obsahují?

Průměrná kalorická hodnota na 100 gramů ovesných vloček představuje asi 380 kalorií. Ovesné vločky obsahují 55 gramů uhlohydrátů, 10 gramů vlákniny a mají relativně nízký glykemický index.

Zdravá kaše, které nikdo neodolá

Co budete potřebovat:

250 ml kefíru či bílého jogurtu

1 čajová lžička mletých lněných semínek

5 až 7 sušených švestek

2 polévkové lžíce ovesných vloček

1 čajová lžička kakaového prášku

1/2 banánu

Postup:

Do připravené misky vložte sušené švestky, zalijte je vroucí vodou a přiklopte talířkem. Ovoce nechte asi 10 minut namáčet. Mezitím si v jiné nádobě smíchejte ovesné vločky, lněná semínka a kakaový prášek společně s kefírem či bílým jogurtem. Namočené švestky vyjměte z vody, nakrájejte je na menší kousky a přidejte do smíchané směsi. Na závěr pokrájejte půlku banánu a zdravá a chutná snídaně je hotova!

Zkuste si vyrobit ovesné mléko

V současné době jsou velmi populární i rostlinná mléka. Ovesný nápoj na rozdíl od běžného mléka neobsahuje tolik bílkovin ani vápníku, ale ani laktózu a cholesterol. Je vhodné pro všechny, kteří mají potíže s trávením klasického mléka a hledají rostlinné alternativy. Jak si vyrobit ovesné mléko doma?

Postup: 100 g vloček zalijte 1/2 l vody a hodinu namáčejte. Poté vločky slijte, dejte do mixéru a zalijte 1/2 l čerstvé vody. Pak už vše stačí jen důkladně rozmixovat a přecedit přes plátýnko. V lednici vám tento skvělý mok vydrží tři dny.

Zdroje: www.vylectese.cz, www.htgetrid.com, www.vitalitis.cz