Kašel jako obrana

I když to tak nevypadá, kašel může mít různé příčiny. Někdy jde o obranný reflex organismu, který se snaží vypudit z dýchacích cest sekrety veškeré cizí částice. Proto v tomhle případě není úplně nejvhodnější kašl tlumit. Jiná situace nastává u akutního kašle, který je důsledkem virové infekce, kterou často doprovází rýma, vyšší tělesná teplota či nachlazení. Jak tedy rozeznat, který kašel je který?

Chcete vědět, jak předejít kašli, případně jak ho léčit? Inspirujte se doporučením čínské medicíny. Více ve videu:

Zdroj: Youtube

Délka, zvuk a intenzita

Podle odborníků je důležité sledovat délku kašle. Pokud vás trápí více než pět dní, nejde o žádnou „maličkost“ a je potřeba vyšetření odborníkem. Všímat byste si měli i podoby a zvuku kašle. Třeba takový suchý kašel se projevuje nepříjemnými záchvatovými stavy, které leckdy přecházejí až do dušení. Výsledkem takového kašle může být podrážděné hrdlo i průdušky.

Proto první věc, kterou byste měli udělat je, zapnout zvlhčovač vzduchu. Pokud ho doma nemáte, stačí když na radiátor dáte mokrý ručník, který vzduch příjemně zvlhčí. Další první pomocí jsou i pastilky s islandským lišejníkem nebo klasický jitrocelový sirup. Pomoci mohou také léky o obsahem butamirátů nebo dextromethorfanu.

Když je spouštěčem kašle virus

Akutní neboli produktivní kašel je většinou ve spojení s nějakým virem. Často ho doprovází rýma, teplota nebo nachlazení. Lékaři na tento typ kašle nejčastěji předepisují expektorancia, ale pomáhají také bylinky s obsahem slizu, které naředí hlen a ten pak půjde lépe vykašlat. Které bylinky to umí?

Zkuste třeba jitrocel, mateřídoušku, diviznu nebo lípu. Otestovat můžete i výtažky z pelargonie, která funguje jako lék na suchý i vlhký kašel. Nejčastěji se prodávají v lékárně ve formě kapek.

Pozor na alergický kašel

Kašel nemusí být jen příznakem nachlazení, ale může ho vyvolávat alergie, případně astma. V takových případech sami moc neexperimentujte a raději se obraťte přímo na lékaře. Domácí léčba by vám mohla naopak přitížit. Možná, že to nevíte, ale kašel může být také důsledkem užívání některých léků, zejména těch na vyšší krevní tlak – takzvané ACE-inhibitory. Bohužel, v tomhle případě žádné léky ani bylinky nepomůžou. Je jen otázkou lékaře, jestli vám medikaci upraví tak, abyste se cítili komfortněji.

Co na kašel zabírá určitě

Podpořte imunitu. Zahrňte do svého jídelníčku potraviny, které vás fyzicky zocelí, například hlívu ústřičnou nebo echinaceu.


Dejte si horkou sprchu. Horká pára uvolňuje dýchací cesty a ucpané dutiny. Pozor – není vhodná pro astmatiky!

Uvařte si tymiánový čaj. Funguje jako přírodní lék proti infekcím horních cest dýchacích, bronchitidu a dávivý kašel.


Pijte hodně tekutin. Dopřávejte si vodu, čaje, vývary a polévky.

Související články

Zdroje: www.vitalweb.cz, www.idnes.cz