Kaštan čili jírovec

Aesculus hippocastanum, známý pod českými názvy jírovec maďal neboli kaštan koňský. To není jen nádherný strom s typickým tvarem listů, květů i plodů. V podstatě celý strom obsahuje léčivé látky. Víte, na co a jak se používá?

Účinky kaštanu jsou známé, ale nic se nesmí přehánět

Jírovec je léčivý snad celý a o jeho přínosech při vnějším užívání není pochyb. Vnitřní užívání je doporučováno jen v omezeném množství, podávat se musí s pauzami, ale můžete se setkat i s názorem, že není bezpečné. Konzumace tinktury kaštanu by měla být přerušena na měsíc po každé dvouměsíční periodě užívání. Rozhodně by tinkturu neměly vnitřně užívat těhotné a kojící ženy, děti nebo osoby s onemocněním jater či ledvin. Obecně se doporučuje konzultovat užívání jírovce s odborníky, ale použití gelů, mastí či tinktury zevně se nemusíte obávat. Alergie jsou jen velmi výjimečné.

Kaštany, květ i kůra působí především na oběhový systém

Z jírovce se zpracovává květ nebo oloupaná semena, respektive kaštany. Také se užívá kůra, která stejně jako zbytek stromu obsahuje látku aescin. Tato léčivá látka působí především na dobrý stav oběhového systému, napomáhá pružnosti cévních stěn a zvyšuje průtok krve. Tradičně se používá na křečové žíly a metličky, otoky, hemeroidy, ale také trombózu či špatné prokrvení končetin. Působí také na lymfatický systém, pomáhá odvodňovat přebytečné tekutiny z těla a zmenšovat mízní otoky.

Účinky kaštanových čajů

Čaje se vaří z větviček, listů či květů. Obecně se všechny části rostliny užívají pro posílení cévních stěn, při revmatismu, otocích nohou či při křečových žílách. Listy a květy se navíc doporučují jako podpůrná léčba proti zahlenění plic či kašli. Pokud se rozhodnete vyzkoušet přípravky z kaštanu, nikdy nezvyšujte dávky nebo neprodlužujte dobu užívání.

Zdroje: https://www.ceskatelevize.cz, https://living.iprima.cz, https://cs.wikipedia.org