Dvě strany

O výhodách a přínosech není pochyb, ale káva s sebou přináší i spoustu negativ, vedlejších účinků a špatných kombinací. Na jedné straně předchází vzniku ledvinových kamenů, pomáhá při pásmové nemoci (jet lag) a potlačuje deprese, na straně druhé může způsobit řídnutí kostí (osteoporózu), závislost na kofeinu a neplodnost. Dva šálky denně zdraví člověka naštěstí neohrožují.

Zapít léky kávou nebo si dát šálek těsně po užití tabletek může vyvolat nepříjemné komplikace jako bušení srdce, třes rukou, nevolnosti nebo zvracení. Pozor si dávejte u léků na astma, které obsahují bronchodilatans. Stejně obezřetní musíte být k bylinkám. Některé jsou na přítomnost kofeinu citlivé a neumí se s jeho účinky vyrovnat.

V době menopauzy se doporučuje dát si od kávy pauzu a zaměřit se na bylinky, které organismus pročiští a nastolí rovnováhu. Je třeba zbavit se návalů, náladovosti a bolestí hlavy. Během procesu pražení kávy se totiž uvolňuje akrylamid a kontaminanty, které mají karcinogenní potenciál. Pravidelné pití velkého množství kávy zvyšuje krevní tlak a citlivost na vnější podněty a způsobuje vyplavování vápníku z kostí.

Káva se používá hlavně jako životabudič a lidem přináší novou dávku energie. V kombinaci s bylinami, které snižují krevní tlak, by byl organismus zmatený. Nevěděl by, jestli reagovat na kofein nebo tlumící účinky bylinek. V době, kdy pijete více než doporučené množství kávy, se vyhněte bazalce, kardamonu, levanduli, česneku, hlohu, zázvoru a kočičímu drápu. Ten se používá především v čínské medicíně, ale u nás se dá sehnat ve formě tablet a doplňků stravy.

Káva jinak

Káva má i spoustu odpůrců. Těm vadí zejména silné aroma a vedlejší účinky. Vyjma těhotných žen, kterým by mohl čekankový kořen vyvolat menstruační krvácení nebo potrat, si mohou chutný a jemně nasládlý nápoj vychutnat všichni. Obsažený inulin je zdraví prospěšný, bojuje se stresem, je protizánětlivý, chrání játra, brání rozvoji diabetu a pomáhá při arteosteróze.

Z čekanky se používají drobné lístky, příjemně osvěží salát. Kořen se namele a usuší nebo upraží jako káva. Obsahuje velké množství vlákniny a mimo jiné nahrazuje tuk ve zmrzlinách.