O tom, že to není nějaká zhýčkanost lidí 21. století svědčí slova, kterými vyzývala v druhé polovině 19. století k pití kvalitní kávy Magdalena Dobromila Rettigová: „Raděj jeden koflíček dobré kávy nežli žejdlík špatné.“ Káva obsahuje kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Právě pro povzbuzující účinky je káva u mnoha lidí oblíbená. Jak výsostné postavení má káva na světovém trhu prozrazuje údaj, že je druhou nejprodávanější komoditou na světě (tedy hned za ropou).

Turek, největší český nešvar

Ne všude ve světě znamená sousloví „turecká káva“ totéž, co u nás. Přesto nemalé množství Čechů pije „turka“, tedy rozemletou kávu přelitou v hrnku vařící vodou. Za největší problém tohoto nápoje se považuje dlouhý kontakt kávy a horké vody. To proto, že po několika minutách se do nápoje začnou uvolňovat rezidua z pražení kávy a také přebytečný kofein. Štěpánka Vantuchová Havrlíková, zakladatelka Mistrovství baristů ČR a lektorka Školy kávy k tomu pro Lidové noviny uvedla, že „pokud lidem nápoj takto připravený chutná, ideální by bylo, aby nejdéle po dvou minutách nápoj od lógru oddělili a tím by louhování zastavili.“

Další časté chyby při domácí přípravě a podávání kávy

  • Špatná kvalita kávových zrn. Kávová zrna by měla být kvalitní, čerstvě pražená a také čerstvě mletá. Kávu bychom měli spotřebovat do 3 týdnů od upražení.
  • Příliš horká voda – za ideální teplotu vody pro zalévání kávy se považuje 92° C.
  • Rychle chladnoucí nápoj. Zde pomůže jednoduchý trik – než uvaříte vodu na kávu, nalijte trochu horké vody do šálku a tím ho nahřejte. Vodu pak před nalitím kávy vylejte. Roli hraje také výběr vhodného šálku. Pokud má příliš slabé stěny, káva bude rychleji chladnout.
  • Špatné dávkování - neměřte nikdy kávu od oka. To samé platí i pro množství vody. Vyzkoušejte si, jak silná káva vám vyhovuje a pak už si ji můžete pravidelně připravit podle vhodného poměru kávy a vody.
  • Nekvalitní voda – kdo nemá dostatečně kvalitní vodu, měl by zvážit použití vody filtrované nebo pramenité balené. I kvalita vody může výrazně ovlivnit chuť vašeho oblíbeného nápoje.
  • Špatné skladování - kávu je třeba uchovávat na dostatečně suchém místě, nejlépe v řádně uzavřené nádobě.
  • Přislazování a dochucování kávy zbytečně kazí původní chuť. Abychom dokonale vychutnali chuť kávových zrn, neměli bychom ji přebíjet dalšími přísadami.
  • Nevhodné podávání – káva bychom neměli popíjet kdykoli nás napadne. Zvlášť vhodné je její podávání po jídle, kdy napomáhá trávení.

Zdroj: www.skolakavy.cz, www.tasteofhome.com