Pokud patříte k milovníkům kávy, nemusíte se jí během hubnutí vzdávat. Naopak. Shazování kil totiž skvěle podpoří. Tento lahodný nápoj je dokonalým pomocníkem při spalování tuků a také umí výborně potlačit chuť k jídlu. Když si dáte jeden až dvě kávy denně, podpoříte tak metabolismus, který bude stále „nastartovaný“.

Káva je nápoj dlouhověkosti

Pravidelné pití kávy už se nepovažuje za rizikové, ale samozřejmě platí pravidlo, že všeho se má užívat ve správné míře. Tři až čtyři šálky kávy denně jsou pro zdravého dospělého člověka bezpečné. Obsahují 300 až 400 miligramů kofeinu.

Káva je podle vědců plná užitečných antioxidantů, které chrání lidský organismus před mnoha nepříjemnými a nebezpečnými nemocemi. Jejich účinek je zároveň protizánětlivý a zlepšuje trávení. Kávu byste měli pít vždy z čerstvě umletých kvalitních zrn a výhradně z filtrované vody. A samozřejmě bez mléka a cukru. Ovšem můžete si ji ochutit něčím mnohem zdravějším, a tím jsou semínka.

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Káva se zdravými semínky, která chutná skvěle

Smíchejte v misce 1 polévkovou lžící sezamových semínek se stejným množstvím lněných semínek a chia semínek. Řádně je promíchejte a zalijte 100 ml teplé vody, což je zhruba ½ klasického čajového šálku. Ještě jednou směs dobře promíchejte a přikryjte například talířkem. Takto nechte semínka louhovat alespoň půl až jednu hodinu.

Mezitím si připravte 1 polévkovou lžíci kávových zrn, které rozmixujte či umelte nahrubo. Poté kávu nasypte do hrnce a zalijte 200 ml vody, tedy jedním plným klasickým čajovým hrnkem. Poté dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte kávovou směs k varu. Kávu přeceďte přes husté sítko, plátýnko či kávový filtr. Nakonec servírujte do šálku a přidejte 1 až 2 kávové lžičky nabobtnalých semínek. Jsou plné vlákniny a významných látek, které podporují společně s kávou zdravé hubnutí.

Sezam

O sezamu Číňané tvrdí, že podporuje dlouhověkost. Tato semínka i podle vědců perfektně pomáhají při hubnutí, protože velice příznivě ovlivňují trávení a metabolické procesy v těle. Zároveň obsahují velké množství vitamínů a minerálů a mají schopnost snižovat hladinu nezdravého cholesterolu. Sezam je také známý svými protizánětlivými účinky, které potlačují tvorbu rakovinných buněk.

Mix obsažených vitamínů a minerálů pomáhá proti řídnutí kostí, při mnoha srdečních onemocněních, při poruchách krvetvorby, chudokrevnosti a při nadváze a zácpě. Zároveň ulevuje od potíží během menopauzy a přispívá k vyšší odolnosti proti stresu a neurózám. Sezamová semínka pozitivně ovlivňují růst vlasů, kůže a nehtů.

Lněná semínka

Tento druh semínek dle vědeckých studií obsahuje také mnoho zdraví přínosných látek. Například polynenasycené mastné kyseliny, které snižují závadný cholesterol a čistí krevní cévy. Semínka lnu podporují rychlejší hubnutí, protože urychlují metabolismus. Dalším bonusem je, že díky své struktuře a obsahu vitamínů skupiny B len značně pomáhá lepšímu trávení. Nejenže čistí střeva, ale harmonizuje i jejich mikroflóru pro lepší vstřebávání důležitých živin.

Chia semínka

Chia semínka byste při hubnutí neměli v žádném případě vynechat, a to pro jejich vysoký obsah vlákniny, vápníku, magnézia, draslíku, železa a omega-3 kyselin. Drobná semínka jsou podle vědců současně bohatá na důležité antioxidanty a minerály. Kromě toho, že vám pomohou shodit nějaké to kilo navíc, snižují i rizika spojená s depresemi, stresem a chorobami srdce a oběhového systému.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.bezhladoveni.cz, www.mojezdravi.cz, www.rehabilitace.info