Vědci zjistili a potvrdili a publikovali v závěrečné studii, že káva není pro játra nebezpečná, naopak může být pro tento orgán prospěšná. Káva pomáhá snižovat hladinu nefunkčních jaterních enzymů. To je určitě dobrá zpráva, protože pokud jaterní enzymy nefungují, činnost jater se výrazně zpomalí, orgán se zatěžuje a přestane plnit svou funkci - dostávat z těla odpadní látky a toxiny. Náš organismus pak přestane dobře fungovat, zatížení jater má přímý vliv na imunitu a s tím je spojené vysoké riziko onemocnění, včetně těch závažných, například rakovina.

I bez kofeinu

Patříte mezi ty, kteří se kávě až dosud vyhýbali, především kvůli kofeinu? I pro vás máme dobrou zprávu. Odborníci zjistili, že ti, kteří nemohou konzumovat kávu kvůli vysokému krevnímu tlaku, mohou pít kávu bez kofeinu, která má stejné pozitivní účinky na játra.

Minimálně tři

Kolik tedy šálků kávy denně vypít, aby se pozitivní vliv projevil? Doporučují se maximálně tři šálky denně. Ovšem vyhýbejte se kávě instantní nebo nekvalitní. Káva by měla být čerstvá, z kvalitních zdrojů. Vždy je také lepší, pokud kávu namelete těsně před tím, než ji budete připravovat, ať už v ručním nebo elektrickém mlýnku.

Černá káva

Pokud se ptáte, zda játrům prospívá i káva s cukrem nebo mlékem, odpověď vědců je jasná. Pijte nejlépe černou kávu bez jakýchkoli dalších ingrediencí. Jen tak vám bude prospívat.

Zdroje:

ceskozdrave.cz

Rehabilitace.info