Pokud patříte mezi milovníky kávy, vychutnávejte si tento mok nejen jako lahodný nápoj, který vám dodá energii. Funguje totiž i jako přírodní léčivo proti nepříjemným nachlazením, které poměrně dost často provází i kašel. Jen byste si kávu měli osladit medem. Vědecké studie potvrzují, že se tak vyhnete mnohým rizikům onemocnění dýchacích cest, nachlazení a nepříjemným bolestem v krku.

Medem podpoříte svou celkovou imunitu a své zdraví. Jedná se o přírodní potravinu, která je univerzálním lékem na mnoho neduhů. Obsahuje totiž spoustu užitečných enzymů, vitamínů, flavonidů a minerálů. A také antioxidant pinocembrin, který vám navíc zajistí i lepší fungování mozku.

Trocha historie

Med byl vždy považován za přírodní zázrak a odnepaměti byl považován nejen za pokrm bohů, ale i za prostředek k uchování mládí, moudrosti a nesmrtelnosti. O chov včel se zasloužili již staří Egypťané, kteří včely naprosto zbožňovali, neboť je považovali za oživlé slzy boha slunce Ra. Jako první sestavili úl pro získání medu z pláství. Používali jej hlavně jako konzervant potravin a královským členům rodiny byl med dáván na jejich poslední cestu do hrobu. Ale také byl využíván k přípravě léčivých mastí a léků.

Zázračné spojení medu a kávy

Med zmírňuje záněty a otoky, urychluje hojení tkání a vede k hojení ran. Je také doporučován v dentální hygieně, protože pomáhá při léčbě zánětů dásní a parodontóze. Antimikrobiální přísady, které jsou v medu obsaženy, dokáží navíc bojovat přímo s patogenem, který způsobuje kašel. Zároveň viskózní konzistence medu výborně uklidňuje podrážděné hrdlo.

Část mozku, která zpracovává iformace o sladké chuti, se nachází blízko té, která reguluje kašel. Dochází tak k ovlivňování neurotransmiterů, které mají vliv na kašel. Sladká chuť medu navíc způsobuje tvorbu slin, které se podílejí na ředění hlenu. Velký význam v léčbě mají však zejména v medu obsažené antioxidanty. A další výhoda? Oproti lékům nemá med vedlejší účinky, pozor by si však měli dát jedinci, kteří trpí alergiemi na včelí produkty nebo cukrovkou.

Kofein, který káva obsahuje, je přirozeně se vyskytující alkaloid a patří do skupiny methylxantinů, což jsou látky, o kterých se předpokládá, že stimulují dýchání a používají se i k prevenci apnoe. Kofein má prokazatelně protizánětlivé účinky, a navíc stimuluje centrální nervový systém.

Extra tip: Med vám zaručí klidný spánek

Ve chvíli, kdy má člověk kašel, situace se zhoršuje během spánku. Možná si vzpomenete, že už naše babičky si dávaly před spaním teplé mléko s medem, aby se jim lépe spalo. Med totiž obsahuje hormon tryptofan, který dává tělu signál, že nastal čas ke spánku. Ve chvíli, kdy je spánek přerušovaný, chybí mozku látka glykogen. Při jejím nedostatku se začnou tvořit stresové hormony kortizol a adrenalin, jež zabraňují tělu opět usnout. A protože je glykogen v medu, není od věci si jej v menší míře dopřát i před spaním. V tomto případě však již bez kávy.

Zdroje: https://ncbi.nlm.nih.gov, www.vitalia.cz, www.fresh.iprima.cz, www.info.sk