V posledních letech je stále více slyšet o pozitivních účincích pravidelného pití kávy. Známý je její efekt, kdy dokáže tělu rychle a efektivně dodat energii a jistou vzpruhu. Konzumace kávy stimuluje hnědý tuk a pomáhá pálit více kalorií. Šálek kávy dokáže spálit v těle kalorie, protože zvyšuje produkci tělesného tepla, čímž je urychlen samotný proces hubnutí.

Našemu organismu jsou také velmi prospěšné i v kávě obsažené vitamíny a užitečné látky. Významné jsou především B1, B2, B3 a B5 a jejich společnost doplňuje kyselina listová, draslík, hořčík, mangan a fosfor. Ovšem stále platí, že nic se nemá přehánět, a týká se to i konzumace kávy.

Jaké kávě se naprosto vyhnout

Zapomeňte na vídeňskou kávu, karamelové macchiato nebo americano. Odepřete si i caffe latte či capuccino, nenastartují v těle hubnoucí proces tak, jako čistá káva. Nezkoušejte to ani s doslazováním cukrem, smetánkami, šlehačkou či sladkými likéry nebo tvrdým alkoholem. Přidáním těchto přísad si z původně nízkoenergetického nápoje připravíte kalorickou bombu. Z energetického hlediska je nejlepší čistá káva, popřípadě s kapkou mléka, nebo se špičkou lžičky omočené v kvalitním medu.

Zvolte vždy kvalitu

Nejlepším druhem, který nastartuje metabolismus, je kvalitní čerstvě pražená zrnková káva. Je na vás, jestli sáhnete po černé nebo zelené. Obě vám okamžitě dodají potřebnou energii a potlačí chuť k jídlu. Černá káva navíc neobsahuje téměř žádné kalorie ani tuky. Bonusem zelené kávy jsou její čisticí účinky, které jsou k úspěšnému hubnutí nezbytně nutné a uplatní se i při rychlejším spalování tuků. Abyste však mohli plnohodnotně využít schopností kávy, dopřejte si i dostatek pohybu a vhodnou a zdravou stravu.

Jak káva v našem těle funguje

Káva odvodňuje organismus, a proto ji pijte vždy společně s vodou. V opačném případě byste byli dehydratovaní, což není dobré jak pro hubnutí, tak pro veškeré vnitřní orgány a tkáně. A brzy byste to také poznali na nehezky vypadající pleti. Protože káva v těle automaticky zvyšuje krevní tlak, měli by ji pít lidé s vyšším tlakem jen v přiměřeném množství.

Stejně jako čokoláda nebo pohár oblíbeného nápoje vyvolává káva pocity štěstí. Dokonale snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu a jejím pravidelným popíjením jej může snížit až o 20 až 50 %. Dalším velmi významným účinkem kávy je, že působí protizánětlivě. Obsahuje užitečné polyfenoly a mnoho antioxidantů, které likvidují volné radikály v těle.

Na co si dát pozor

Káva zatěžuje játra a ledviny, proto byste to s pitím kávy neměli přehánět. Zcela se vyhněte dalším nápojům s obsahem kofeinu. V normě jsou tak 1 až 3 šálky denně. Při vyšším počtu byste mohli pocítit zvýšenou nervozitu, bolesti hlavy, zrychlení srdečního tepu či žaludeční potíže. Kofein ovlivňuje spánek, a pokud je v těle přítomen přibližně 6 hodin před ulehnutím do postele, je možné, že se vám nebude chtít spát a nepůjde vám usnout.

Kdy si dát kávu?

Nejlepší čas na pití kávy je přibližně ½ hodiny po jídle. Žaludek už se stihne pustit do „práce“ a trávení pak probíhá mnohem rychleji a lépe. Další variantou je šálek kávy před cvičením, podpoříte tak rychlost spalování tuků.

Zelená káva hraje prim

Zelená káva je čím dál více populární a při hubnutí je naprostou jedničkou. Vzniká ze zelených, tedy nepražených, kávových zrn. Takže během jejich zpracování nedochází ke ztrátě vitamínů a minerálů. Zelená káva obsahuje i kyselinu chlorogenovou a užitečné antioxidanty. Ta přispívá nejen ke ztrátě váhy, ale zároveň podporuje zdravý chod kardiovaskulárního systému a celkovou vitalitu. Zabraňuje absorpci cukrů ze střeva do krve, takže snižuje hladinu cukru.

Nemůžete kofein? Jsou tu i další kávovinové alternativy

Špaldová káva

Špalda je pražená pšenice s velkým počtem cenných vitamínů, minerálů, bílkovin a vlákniny. Chuť špaldové kávy je velmi jemná a uspokojí chuťové buňky každého milovníka kávy.

Ajurvédská káva

Jedná se většinou o instantní čekankovou směs s extraktem různých ajurvédských bylin. Takže počítejte se specifickou chutí ovlivněnou konkrétním výběrem bylin.

Zdroje: www.bezhladoveni.cz, www.howtogetrid-cs.expertexpro.com, www.superzdrave.cz