Káva není jen oblíbený nápoj

Zatímco před třiceti lety se mluvilo o kávě jako o tolerovaném zabijáku zdraví, dnes už tak ostrá slova nepadají. O negativech víme, ale čím dál častěji se věda zabývá i pozitivními přínosy tohoto známého a chutného stimulujícího nápoje. Nejen nápoj, ale také sedlina čili lógr má své použití v domácnosti. Až si vypijete ranní kávičku, můžete její sedlinu ještě použít nejen v domácnosti k úklidu, absorpci pachů či do kompostu. Kávová sedlina je také dobře použitelná v kosmetice a péči o pleť.

Použití kávy na obličej a v kosmetice

Dámy to patrně už vědí, vždyť extrakty z kávy jsou běžnými přísadami v kosmetických přípravcích. S krémy, sprchovými gely či šampony s extraktem z kávových bobů jste se jistě už někdy setkalI. Káva i sedlina jsou také tradičními spojenci v přírodní kosmetice. Oblíbená jsou hlavně ručně vyráběná mýdla a abrazivní pasty. Právě pro jemně drhnoucí vlastnosti kávové sedliny je její použití vhodné i doma. Navíc není potřeba nic kupovat, schovávat nebo předem připravovat.

Obličejový peeling z kávové sedliny

Sedlinu můžete použít jako obličejový peeling, jen co vychladne. Není potřeba větší množství, než jaké jste použili na přípravu jednoho hrnku kávy. Kávový peeling není tak ostrý, ve srovnání s cukrovým nebo solným. Nicméně není potřeba silně pokožku drhnout. Masírujte vlhkou kávovou sedlinou celý obličej, jen okolí očí a vlasů vynechejte. Pokud máte popraskaná či suchá ústa, vyhněte se i okolí rtů, ale i ty je možné jemně masírovat kávou. Následně opláchněte čistou vodou.

Jak působí káva na obličej

O abrazivních schopnostech kávy není pochyb. Mechanické očištění pokožky funguje velice dobře. I citlivá pokožka kávu dobře snáší, ale samozřejmě se můžeme setkat i s červenáním pokožky u přecitlivělých osob. Pokožka je po očistě mírně napjatá a po osušení nachystaná na aplikaci krému.
Vzhledem ke složení kávy lze také očekávat dobré výsledky po kávovém peelingu i pokud trpíte akné. Antioxidanty by měly také působit na kolagen v pokožce a tím pádem pomoci k jejímu vyhlazení. Pravidelným používáním, případně delším působením můžete i omladit váš vzhled. Kávový peeling se hodí nejen na obličej, ale také ruce, lokty, kolena či pokožku hlavy.

Zdroje: https://www.theguardian.com,https://www.medicalnewstoday.com