Kofeinová dávka před začátkem našeho denního režimu je pro většinu z nás samozřejmostí, bez níž si den ani nedokážeme představit. Někteří si dokonce dopřávají hned několik káv denně, a to po ránu, v práci k svačině, po obědě a ještě odpoledne, coby poslední denní kávu. Jsou i tací, komu káva nevadí ani před spaním. Jak je to ale správně?

Káva dle chuti a představy

Díky velkému množství kaváren a druhů kávy si můžeme dopřát prakticky cokoli, na co máme chuť, počínaje silnou tureckou kávou nebo espressem až po mléčné kávy amerického typu nebo kávy s nejrůznějšími příchutěmi. Přitom bychom si denní příděl kávy měli dobře hlídat a možná si dokonce rozmyslet, než si ji objednáme. Doba, kdy kávu pijeme, může mít totiž poměrně velký vliv na naše zdraví. Proč? Kofein, tedy to, proč kávu většinou pijeme, může totiž ovlivnit vstřebávání železa, které je pro naše tělo nezbytné pro tvorbu zdravých červených krvinek, které přenášejí kyslík. A právě káva může vstřebávání železa v našem těle narušit.

Káva a jídlo

Nejvíce nebezpečné, nebo řekněme nedoporučované, je pití kávy s jídlem nebo bezprostředně po něm. Právě zde totiž dochází nejvíce k možnosti, jak narušit vstřebávání železa. Navíc záleží i na tom, s jakou další potravinou kávu zkombinujeme – jiný bude její účinek u dortíku, jiný u hamburgeru nebo toastu. V každém případě platí, že čím je káva, kterou pijeme k jídlu, silnější, tím horší je pak vstřebávání železa.

Lepší před, nežli po

Závěrem tedy jedno zdravé doporučení: Pokud si bez kávy nemůžete představit život, klidně si dejte kávu třeba hodinu před obědem. V tuto dobu totiž její konzumace nijak neovlivní vstřebávání železa v těle. A právě nedostatek železa je častým populačním problémem, s nímž se potýkají často zejména budoucí maminky. Pokud kávu potřebujete po jídle, pak se doporučuje nejméně dvě až tři hodiny počkat.

Zdroje: www.gorillacoffee.cz, www.prokondici.cz, coffee.stackexchange.com, www.healthline.com