Zdroj: studie www.webmd.com, fityou.cz

Známe pro i proti

Káva je všem dobře známá, víme, že nás ovlivňuje a rádi ji necháme. Obecně přijatým faktem také je, že je návyková a její konzumace není vždy přínosná. Zde jde především o osoby s vysokým tlakem, stavy úzkosti a poruchami spánku, ani těhotným se nedoporučuje. Víme, že existují pro i proti. Ale jak je to s kávou a cvičením nebo jinou náročnou fyzickou aktivitou?

Je vhodné pít kávu a cvičit?

Studie stará jen několik měsíců, nás svými závěry potěší. (Studie zde: www.webmd.com)

Skupina patnácti mužů byla testována čtyřikrát v týdenních intervalech, během nichž jim byl podáván prášek ze zelených kávových zrn jako ekvivalent silné kávy, a ve vodě rozpuštěné placebo. Pokaždé 30 minut před náročnou fyzickou aktivitou, ráno v osm hodin a odpoledne v pět. Vědecký tým porovnával vliv konzumovaných jídel, chování tuků, maximální okysličení atd. Z výsledků vyplývá, že kofein, konzumovaný 30 minut před výkonem, přispívá spalování tuků během celého dne. Studie také upřesňuje, že odpolední cvičení bylo pro účastníky obecně přínosnější. V porovnání s výkonem ráno, odpolední bylo intenzivnější a v závislosti na tom, účastníci spálili více kalorií.

Káva, čaj nebo cola?

Ideálním způsobem je kofein konzumovat v nesladkých nápojích. I v limonádách nebo čokoládě kofein najdeme, ale jejich vysoká energetická hodnota vašemu cvičení a hubnutí nijak neprospějí. Šálek obyčejné překapávané kávy, espresso nebo louhovaný čaj jsou vhodnou dávkou i způsobem, jak kofein přijmout. Maximální doporučenou denní dávkou jsou tři kávy denně, ale i zde je potřeba nepřepálit a nevypěstovat si skutečně silnou závislost. Ta pochopitelně nepřispívá, ale naopak tělo poškozuje.