Mnoho lidí si nedokáže den bez kávy představit. Tento lahodný nápoj skvěle zahřeje a povzbudí organismus. Existuje i řada lidí, jež den startují svěží citrónovou vodou. Co by se stalo, kdyby se tyto dva nápoje, jež se pyšní řadou zdravotních benefitů, zkombinovaly?

Káva

Denně se na celém světe vypije okolo dvou miliard šálků kávy. Mimo lahodné chuti tento starodávný nápoj obsahuje vitamíny B12 a B5 a minerály, jako jsou mangan, draslík, hořčík a niacin. Pražená kávová zrna obsahují více než 1000 bioaktivních sloučenin, z nichž vyniká kofein a kyselina chlorogenová (CGA). Ty se pyšní prokázanými antioxidačními vlastnostmi, jež chrání před nádorovým bujením. Pravidelná konzumace kávy tak může snížit riziko několika typů rakoviny, včetně rakoviny jater, prostaty, dělohy, prsu, gastrointestinálního traktu a kolorektálního karcinomu. Kromě toho, káva může snížit také riziko cukrovky 2. typu, srdečních a jaterních onemocnění a deprese, stejně jako Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Mimo jiné káva nabuzuje organismus a díky tomu dokáže zvýšit počet spálených kalorií, což vede ke snížení hmotnosti.

Citrón a citrónová šťáva

Kyselé ovoce je skvělým zdrojem vitamínu C a flavonoidů, které společně bojují proti působení volných radikálů. Tyto látky jsou dále spojovány s nižším rizikem výskytu rakoviny jícnu, žaludku, slinivky a prsu. Obě sloučeniny také chrání proti vzniku srdečních onemocnění a bojují proti infekcím.

Zázračný elixír?

Zdravotní benefity jednotlivých složek, tedy kávy a citrónu, jsou podloženy vědeckými studiemi. S čím má ale pomoci jejich zkombinování?

Související články

Tvrzení 1. Pomáhá rozpouštět tuk

I když káva zrychluje metabolismus, se samotnou ztrátou podkožního tuku bohužel nepomáhá. Stále totiž platí jednoduchá rovnice, že pokud chcete zhubnout, váš kalorický výdej musí být větší než příjem.

Tvrzení 2. Zmírňuje bolesti hlavy

Bolesti hlavy a migrény jsou velice nepříjemné. Bohužel, ani káva s citrónem proti nim nepomohou. I přesto, že kofein může, dle několika studií, zesílit účinky léků používaných na bolesti hlavy a migrény. Jiná hypotéza však tvrdí, že kombinace kofeinu s jinými potravinami, jako jsou čokoláda, alkohol a citrusové plody, mohou naopak bolest hlavy vyvolat.

Tvrzení 3. Zmírňuje průjem

Je známo, že kofein zrychluje střevní peristaltiku a podněcuje nutkání na stolici. Ani citrónová šťáva tento stav nezmění. Proto neexistují žádné důkazy o tom, že by měl nápoj složený z kávy a citrónu ulevovat od průjmu.

Tvrzení 4. Výhody pro pleť

Studie ukazují, že konzumace kávy může snížit šupinatost pokožky a zhoršování kožní bariéry. Navíc, vitamín C může stimulovat produkci kolagenu, tedy proteinu, který dodává pleti pevnost, pružnost a chrání před poškozením kůže volnými radikály. I zde se však neprokázalo, že spojení kávy a citrónu tyto efekty násobí.

Káva s citrónem

Podle biochemičky a odbornice na výživu Michaely Bebové může káva příznivé účinky citrónu, který obsahuje vápník, hořčík a zinek, potlačit. „Kofein a další fytochemikálie v kávě se na tyto minerály váží a znemožňují jejich vstřebávání,“ vysvětluje. „Pokud si rádi přidáváte citrón do kávy a chutná vám to, tak v tom pokračujte. Nečekejte však, že se díky kombinaci těchto dvou pochutin stane něco magického,“ upozorňuje výživový poradce a zkušený osobní trenér Luke Hanna.

Zdroj: www.blogokave.sk, www.healthline.com, www.prozeny.cz