Zdroj: www.webmd.com, prozeny.blesk.cz, výživová poradkyně, Ingrid Koníčková

Tuky ke snížení hmotnosti!

Před nějakou dobou představil Dave Asprey svoji neprůstřelnou kávu (z angl Bulletproof Coffee) na blogu široké veřejnosti. Recept sestávající z kvalitní bio kávy, trošky kokosového oleje a dvou lžic másla označil za vylepšenou snídani šampionů. Má nás nabít energií na dlouhou dobu, zasytit na celé dopoledne a podpořit hubnutí. Jemu samému prý dokonce pomohla zvýšit skóre inteligenčního kvocientu o 20 bodů.

Asprey poté přišel s celou “neprůstřelnou dietou”, postavenou na konzumaci převážně tuků, přiměřeném množství bílkovin a eliminaci uhlovodanů. Propaguje také půst a celkově zastává vizi vylepšení lidské biologie různými “vychytávkami”.

Je to skutečně možné?

Tvrdit, že jeho káva či dieta fungují, je přehnané. Svoje doporučení obhajuje nedostatečně, nepřesnou interpretací závěrů ze studií na zvířatech, jen několika málo bádáními na lidech, a zcela ignoruje některé vědecké poznatky. Znamená to ale, že jde o hloupost? Ne tak docela.

Ano i ne

Ve skutečnosti se odborníci neshodují. Někteří se domnívají, že káva s velkým množstvím tuku skutečně může pomoci tělu využívat, respektive přijímat, energii z kávy postupně, a proto déle než je obvyklé. Neodporují ani tvrzení, že lze tímto způsobem snížit tělesnou váhu. Pokud u člověka káva s máslem skutečně vyvolá pocit sytosti, může tím snížit svůj kalorický příjem a začít hubnout. "Káva s máslem násobí energii, kterou naše tělo přijímá, a tělo se může cítit plnější," dodává výživová poradkyně, Ingrid Koníčková.

Druhá skupina dietologů oponuje především tím, že nápoj sám je velmi kalorický, snídani nenahradí a nedodá tělu ani žádné minerální látky, takže rozhodně nelze mluvit o zdravějším způsobu stravování.

Chuťově zajímavý nápoj z kávy mnohé oslovil. Ať už jeho konzumací sledují cokoli, hubnutí dosáhnou jen v případě, že kalorický výdej bude vyšší než příjem. Tak jak tomu je tomu vždy.