Jestliže dáváte přednost pití kávy té s mlékem, má to pro vás zajímavý bonus, který je dokonce vědecky podložený. O výzkum se zasloužili dánští odborníci a došli k závěru, že pití kávy s mlékem ve správných dávkách je tělu poměrně prospěšné.
Více zajímavostí o kávě se dozvíte na následujícím videu:
Zánět v těle
Zánět je přirozená obranná reakce těla, která ho chrání před útoky škodlivých bakterií a virů. Pokud je zánět chronický, může vést k řadě zdravotních problémů, jako jsou onemocnění srdce, cukrovka nebo rakovina.
Akutní zánět začíná okamžitě po zranění nebo poškození chemickými látkami, mikroorganismy nebo popálením. Průvodní projevy trvají několik hodin, někdy dní i týdnů a imunitní systém během této doby obnovuje poškozené tkáně.
Výzkum na Kodaňské univerzitě
Na základě výzkumu došli dánští vědci z Kodaňské univerzity k závěru, že kombinace mléka a kávy zdvojnásobuje protizánětlivé působení imunitních buněk. Dochází totiž k zajímavému propojení proteinů z mléka a antioxidantů z kávy. Ranní šálek kávy vám tedy přinese nejen dobrou náladu, ale mnohem víc pro vaše pevné zdraví. Vědci v laboratoři sledovali, jak přirozeně se vyskytující antioxidanty v kávě zvané polyfenoly reagují na přimíchané aminokyseliny, které jsou základem bílkovin.
„Když polyfenol reaguje s aminokyselinou, má tento polyfenol extra inhibiční účinek na zánět v imunitních buňkách. Proto je přirozené si představit, že by tento koktejl mohl mít příznivý vliv i na zánět v lidském těle,“ říká Marianne Nissen Lundová, vedoucí studie, profesorka z katedry potravinářství univerzity.
„Kávová zrna jsou plná polyfenolů a mléko je bohaté na bílkoviny. Podobná reakce by mohla nastat mezi polyfenoly a aminokyselinami v masovém pokrmu se zeleninou nebo smoothie, pokud by byl použitý protein jako mléko nebo jogurt,“ dodal vědecký kolega Lund.
Káva je dokonalý antioxidant
Káva je pro náš organismus přínosná pro svůj vysoký obsah antioxidantů, které nám pomáhají v boji proti volným radikálům a jsou výbornou prevencí před nebezpečnými nemocemi. Zastoupena je i kyselina cholorogenová, která se podílí na snižování vstřebávání sacharidů z trávicího traktu. Tato kyselina má také vliv na snížení tělesné hmotnosti, redukuje množství tuku vstřebaného z potravy v játrech a chrání srdce před mnoha chorobami.
Poslechněte si novou epizodu našeho podcastu iReceptář do ucha. Hostem byla tentokrát Monika Kořínková z Monamy, kde vaří vynikající marmelády, ale taky pečou úžasné zákusky:
Související články
Zdroje: news.ku.dk, www.webmd.com, wwww.stoplusjednicka.cz, www.pubs.acs.org