S klasickou kávou je to jako s ohněm. Někdy pomáhá, jindy škodí… My Češi ale na kávu nedáme dopustit. Podle statistik každý z nás ročně vypije 2 – 3 kilogramy kávy, což minimálně znamená jedno „presíčko“ denně.
Ale najdou si tací, kteří vypijí víc… Klasická káva z kávových bobů obsahuje kofein, který není primárně škodlivý. Spouští v těle produkci hormonu adrenalinu, který vám dodá sílu, energii i koncentraci. Ovšem, jako vždy je něco za něco…
Autor videa, Bylinkový ráj Michaela, vám prozradí, jak si kávu z kořene pampelišky ještě více vylepšit. Více na kanále YouTube.com.
V rozumné míře
Kofein má kupodivu i odvrácenou stránku, o které se moc nemluví. Jeho působení je podobné jako u drog – s každým šálkem kávy ho tělo potřebuje víc a víc… Tato závislost pak vytváří větší potřebu kávy, která může být pro váš organismus zatěžující.
Vědci potvrdili, že přemíra kávy může například u žen způsobovat inkontinenci (únik moči), problémy se spánkem, vysoký tlak, únavu a bolesti hlavy. Proto denní dávka kávy by neměla přesáhnout 3 šálky.
Kofeinová závislost
Důležitý význam má i volba klasické kávy. Jsou k mání dva druhy – robusta a arabika – nebo jejich směsi. Obecně se ví, že robusta je silnější a obsahuje 3 x tak větší podíl kofeinu než arabika.
Pokud byste si ale chtěli občas od své kávy „odpočinout“, můžete sáhnout po dalších verzích, která neobsahují kofein, tudíž nejsou pro tělo tak zatěžující. Zkusit můžete špaldovou nebo čekankovou kávu, kterou pily naše babičky. Ale výborná je i káva z kořene pampelišky, která má navíc spoustu zdravotních benefitů.
Káva s ořechovou chutí
Kávu z praženého kořene pampelišky koupíte v bio obchodech nebo lékárnách (na internetu třeba na manuface.cz, bylik.cz, Přírodnílekarna.cz). Když ji vybalíte, je to pražená ořechová drť. Káva z ní se připravuje jednoduše: Stačí, když svaříte 2 lžíce „falešné kávy“ a 200 ml vody. Hotový nápoj má prý hořko-sladkou ořechovou chuť. Kávu nakonec můžete dochutit klasicky – mlékem a cukrem. Pokud jste fajnšmekr, můžete zkusit nápoj doladit čerstvým mandlovým mlékem, špetkou kurkumy a skořice.
Čistič a životabudič
Pampelišková káva je dobrá a dodá vám potřebnou energii. Navíc je i zdravá. Podle přírodních léčitelů snižuje cukr v krvi, podporuje trávení a dokonce prý i potlačuje chronickou únavu! Pokud si ji budete dopřávat pravidelně, podpoříte tak detoxikaci (očistu) organismu. Díky tomu se budete cítit svěžejší, mladší a výkonnější.
Zdroje: www.puravia.cz, www.culinabotanica.cz